Нові тарифи дійсні – за ними треба платити

Такий загальний підсумок дебатів на вчорашньому засіданні комісії, створеної Київрадою для перевірки обґрунтованості нових тарифів на житлово-комунальні послуги.

Учора в Колонній залі столичної мерії відбулося, як очікувалося, підсумкове засідання комісії, яка тривалий час перевіряла обґрунтованість нових київських житлово-комунальних тарифів. І справді, деякі питання з’ясовано. По-перше, нові тарифи, які введено з 1 грудня минулого року, дійсні, і киянам треба по них платити. По-друге, незмінною залишається і політика столичного мера Леоніда Черновецького на зниження тарифів для киян, які живуть у далеких від комфорту бараках, хрущовках і готельках, і для тих, у кого порівняно малі доходи. Натомість, як він заявив на цьому засіданні, буде збережено запроваджені вже тарифи для тих, хто здатен платити за ними без зайвої напруги.
Іншими словами, тарифи на ЖКП у Києві будуть дедалі виразніше диференційованими – з тим, щоб привести їх у відповідність і з якістю цих послуг, і з рівнем життя конкретних верств міського населення.
Як підкреслив столичний мер, днями буде ухвалено рішення про підвищення у багато разів комунальних тарифів для юридичних осіб, які добре почуваються у місті, одначе платять за ЖКП так само, що й пересічні кияни. Йдеться про комерційні банки, казино, автомийки, автозаправки, дорогі крамниці та ресторани. Завдяки цьому громада зможе компенсувати різницю між загальною вартістю комунальних послуг і оплатою їх за зниженими тарифами, за якими купуватимуть ці послуги сотні тисяч жителів старих будинків, а також соціально незахищених киян.
Одначе дебати, що розгорнулися під час засідання, яке вели співголови – депутат Київради Олександр Клюс та перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко, і на якому, до речі, був присутнім навіть представник столичної прокуратури, – засвідчили: дехто з політиків усе ще не погоджується вважати тарифне питання з’ясованим до кінця.
Тож роботу комісії вирішили продовжити до 1 травня. Провести незалежний аудит. У разі чого, зробити перерахунок – ясна річ, з 1 грудня 2006 року.