Сумнівне вміння

Щойно підійшла я до широкого прилавка з льодом, на якому лежала свіжозаморожена риба, як  із  акваріума буквально поряд   викинувся  здоровенний короп. Продавщиця ледве впіймала його, накривши ганчіркою, і вкинула назад  у воду.
Я встигла подумати: “Ніколи не змогла б чистити ще живу рибину”. Так, жодного разу в житті я цього не зробила.
Однак, одразу піймала себе на думці: але ж я все-таки їм рибу, купуючи її замороженою,  засоленою або копченою? Яка, в принципі, різниця?
І все ж, виправдовувалася перед собою, різниця є. Одна річ – шматок ковбаси, майже абстракція, інша – живе ягнятко, яке бігає по двору. За ним доглядають, його навіть люблять, воно має свою кличку, з ним розмовляють.
У дитинстві, коли мама  різала  домашню курку,  яка щойно ходила подвір’ям, я ховалася кудись і думала: “Якщо треба виходити заміж і самій різати курку – тоді я ніколи не одружуся”.   
Але я хитрую. Бо все-таки споживаю все. Тут куди  послідовніша моя знайома, котра вже у зріломі віці під впливом свого сина, стала переконаною вегетаріанкою.
Я пишалася, що не маю одягу з натурального хутрає. Моя шуба – з якоїсь синтетики. Та знову впіймала себе: а взуття ж ношу тільки з натуральної шкіри!
Так чи так ми займаємося самодурством.  Наше мислення – спекулятивне.
А щодо харчування, то людина цілком така сама – за біо-логічними ознаками – як... тварина, з якою пов’язують за східним календарем цей рік. Тобто – всеїдна. Вона, як і ми споживає те, що літає в повітрі, пересувається по землі, виростає під землею, плаває у водах  прісних і солоних...
Але,  на відміну від людини, ця істота ліпша – дурити  саму себе не вміє...