Антонов конструював

В Україні відкрито перший і поки що єдиний Музей правової охорони інтелектуальної власності. Тут представлено понад тисячу експонатів.  Зокрема – предмети із знаками майстрів доби Київської Русі, перші марки типографів та видавництв, клейма славетних українських золотарів, зображення відомих товарних марок ХІХ – ХХ ст.

Один із розділів музейної експозиції присвячено винахідникам, чий життєвий та творчий шлях був пов’язаний з Україною (В.Каразін, М.Бенардос, О.Можайський, І.Сікорський). На пожовклому папері ледве можна прочитати: “Авторское свидетельство на изобретение №40160 выдано на основании Положения об изобретениях и технических усовершенствованиях от 9 апреля 1931г. гр-ну Олегу Константиновичу Антонову на обтекатель для головы пилота”. З історії знаємо, що Антонов – видатний авіаконструктор, генеральний конструктор літаків серії Ан, один із засновників промислового планеризму. Поряд із усміхненим фото відомого земляка – свідоцтво про державну реєстрацію прав автора на твір ПА№2129, видане Делієву Георгію Вікторовичу на зображення торгового знаку “Маски-шоу”. Ось так перехрестилися минуле і майбутнє. У експозиції також є і унікальні документи, які донедавна можна було побачити лише в державних або особистих архівах. Це привілеї Російської імперії на винаходи, видані Томасу Едісону, Гюставу Ейфелю, братам Райт.  Та найбільше відвідувачів музею юрмилося біля листа комісарів королеви Великої Британії, адресованого винахіднику, директору Смілянського цукрового заводу М.Чериковському про присвоєння йому 1873 року Золотої медалі Лондонської всесвітньої промислової виставки за винайдений спосіб виготовлення цукру.
Базою для формування музейних фондів став особистий архів радника директора ДП “Український інститут промислової власності” В.М.Лало, а також матеріали, надані Центральним державним архівом вищих органів влади, Центральним державним архівом історії України, Державним архівом Києва, іншими державними установами та громадськими органі-заціями.