“Київенерго”, експлуатуючи міське майно, не дало жодної копійки в міський бюджет

Робота комісії Київради показала, що господарська діяльність з експлуатації компанією “Київенерго” комунальної власності міста неефективна.
Перевірка інвентаризаційною комісією Київради встановила, що господарська діяльність з експлуатації АК “Київенерго” підприємств, які забезпечують місто і належать йому, неефективна. Про це заявив керівник комісії, заступник Київського міського голови – секретар Київради Олесь Довгий.
З його слів, виходячи з результатів перевірки, прийнято рішення передати на баланс комунальному підприємству “Київтеплоенерго” усе міське майно (ТЕЦ 5, ТЕЦ 6, магістральні мережі, котельні, бойлерні, підстанції), що раніше підпорядковувалися компанії “Київенерго”.
О.Довгий нагадав, що 1 січня цього року минув термін договору між КМДА і “Київенерго” про експлуатацію АК “Київенерго” міського майна. З метою одержання повної і достовірної інформації для ухвалення рішення з цього питання до 1 грудня в “Київенерго” працювала інвентаризаційна комісія, яка складалася з депутатів Київради.
“Представники шести депутатських фракцій вивчали ефективність керування столичними електро- і теплогенеруючими об’єктами, – заявив О. Довгий. – Між іншим, керівництво “Київенерго” чинило роботі депутатської комісії всілякий опір. На ряд об’єктів, пославшись на “секретність”, депутатів просто не допускали”.
Перевіркою встановлено, що фінансові показники діяльності компанії “Київенерго” низькі. Приміром, у частині експлуатації вищезгаданих виробничих потужностей за той самий період показники “Київенерго” у 26 разів нижчі, ніж на аналогічному об’єкті – АТ “УкрКанПауер” (колишня Дарницька ТЕЦ), що не була підпорядкована “Київенерго”. Якби “Київенерго” працювала з тією ж ефективністю, що й Дарницька ТЕЦ, то фінансові показники КЕ за минулий рік вимірювалися б сумою,  цілком достатньою для погашення заборгованості за газ. І не доводилося б виділяти десятки мільйонів гривень зі столичного бюджету для розрахунків з НАК “Нафтогаз”.
Передача енергогенеруючих потужностей у пряме підпорядкування “Київтеплоенерго” дасть змогу впровадити на підприємствах менеджмент,  який налагодить ефективнішу господарську діяльність з експлуатації своєї власності. Пряме управління столиці тепло- і електрогенеруючими об’єктами забезпечить місту контроль над одержанням прибутку, гарантує  надходження до міського бюджету, а вже звідти одержані кошти розподілятимуться на фінансування соцпрограм, ремонт енергоблоків, бойлерних, котелень, підстанцій, мереж, інвестування в перспективний розвиток підприємств, які забезпечують місто.
О.Довгий також зауважив, що за час керівництва Києвом колишньою владою, АК “Київенерго”, експлуатуючи міське майно, одержувала прибуток і не перераховувала практично жодної копійки до міського бюджету. “Якби не Київський міський голова Леонід Черновецький і не депутати Київради, які, виконуючи свою передвиборну програму, наводять лад у міському господарстві, то АК “Київенерго” мала б усі шанси продовжити цей договір про управління комунальною власністю. Якби не вчасно проведена перевірка, то ця компанія могла б пролонгувати договір і ще 5 років не давати доходів бюджету Києва”, – пояснив О.Довгий.