Проект потребує доопрацювання

Містобудівна рада Києва схвалила концепцію регенерації території «Київської цитаделі» з перспективним розвитком створюваного культурно-художнього музейного комплексу «Художній Арсенал», розташованого на вулиці Січневого повстання, 28-30.
«Загалом проект можна схвалити, однак він потребує доопрацювання із залученням вчених-істориків і мистецтвознавців», – сказав головний архітектор Києва Василь Присяжнюк. Він наголосив на необхідності чіткого функціонального зонування території з визначенням обмеження висоти будівель і пристосування її до сучасних умов життя. Проектувальникам «Архітектурної майстерні Володимира Шевченка» також потрібно чітко визначити охоронні зони. Замовник проекту – Головне управління містобудування, архітектури й дизайну міського середовища Києва.
Зі слів головного архітектора проекту Володимира Шевченка, проект має стимулювати подальші роботи з облаштування, реконструкції й реставрації історико-культурних пам’яток «Києво-Печерської лаври», «Київської цитаделі» і прилеглих територій.
Начальник Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Руслан Кухаренко висловив думку про те, що проект, загалом корисний та потрібний для міста, має кілька недоліків: «У проекті відсутні загальні схеми пам’яток архітектури й історії, що охороняються, а також немає схеми їх зонування за принципом значимості», – зазначив він.
У свою чергу, заступник голови КМДА Едуард Лещенко сказав, що Головкиївархітектура замовила цю роботу, щоб мати підставу для продовження роботи з благоустрою й упорядкування територій, що прилягають до «Художнього Арсеналу». «Надалі ми плануємо розбити цю територію на блоки, за якими вже працюватимуть  конкретні інвестори. Але сьогодні нам потрібен план», – наголосив Лещенко. Він також додав, що на підставі цього проекту можна буде визначити вартість робіт.