Інфарктів поменшало

За  даними  Головного управління охорони здоров’я та медичного  забезпечення КМДА,  передусім здоров’я киян підкошують  хвороби системи кровообігу,  через які в найліпшому випадку людина втрачає працездатність, часто назавжди, а в гіршому  – позбавляється життя.

Інсульти та інфаркти  поки що  посідають перше місце серед хвороб, які спричинюють смертність. Так, торік на 10 тисяч населення ці недуги становлять 655,2 випадка. Найбільше дошкуляють:  гіпертонічна – 44% та ішемічна – 53%.
Зате  гострих інфарктів  міокарда поменшало, але всього  в 1,2 раза.
На жаль,  захворюваність на онкопатологію  зростає. На рак торік  вперше захворіло 9540 киян, а всього знаходиться на диспансерному обліку – 54855 онкохворих. А ось  занедбаних форм цієї недуги стало менше,  отже зросли і шанси  успішного лікування. Позитивно сприяли цьому і профілактичні обстеження, яких побільшало  майже на 2%.  Отже рівень смертності від  онкології торік  таки зменшився  на 1,9%, порівняно з  2005 роком.
У столиці, як і в інших регіонах, прогресує  епідемія туберкульозу. Але здебільшого це проблема не стільки медична, як соціальна. Лікарі б’ють на сполох,  адже, аби  здолати епідемію, потрібно поліпшувати рівень життя  населення та медичне забезпечення цих хворих.  Нині в протитуберкульозних  лікувальних закладах Києва перебуває 19100 осіб. Найбільше хворіють мешканці  Оболонського, Подільського та   Святошинського районів. Хоча фтизіатри стверджують, що  динаміка епідеміологічного процесу все ж таки уповільнюється, але заспокоюватись  ще рано.
Непокоїть фахівців і ситуація з СНІД/ВІЛ-інфекцією.  У Києві зареєстровано 4569 ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД, з них 108 дітей.  Від  «чуми» ХХI століття  в місті вже померли 60 осіб. Проте лікування  сьогодні доступне, діє  програма міської влади, яка містить комплекс заходів, спрямованих  на запобігання  поширенню ВІЛ-інфекції,  надання допомоги та лікування хворих. 472 особи  отримують антиретровірусну терапію.
Не можуть похвалитися міцним здоров’ям і наші діти, воно дедалі погіршується. Найчастіше малюкам та школярам  дошкуляють хвороби органів дихання та травлення,  шкіри, очей, а також травматизм.
Торік на виконання програми «Здоров’я киян» було виділено 40 676 467 гривень. Крім того,  на потреби програми «Турбота», яка забезпечувала   наборами для інвалідів війни та новонароджених, придбання слухових апаратів, ендопротезів та  штучних кришталиків, було витрачено 
8 079 953 гривні.