«Христос христається в ріці…»

Оцим встановленим за неписаними православними законами вітанням Президент України Віктор Ющенко звернувся до киян, які дочекалися-таки його, аби взяти участь у традиційному для столиці дійстві – освяченні води у Гідропарку на святі Богоявлення. Глава держави говорив про виняткове зачення для українців цього свята, цього чину. Наш народ вірив і вірить у чудодійну силу освяченої води, яка очищає від усього темного і злого, звільняє від чвар.

Віктор Ющенко затримався у Пущі-Озерній, де здійснив також традиційне для себе занурення у йорданську воду. Після короткого вступного слова, яке виголосив представник столичної влади – заступник міського голови і секретар Київради Олесь Довгий, і виступу Президента Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет розпочав чин освячення води. А потім хресна хода по килимах, про які йдеться у відомій колядці, вирушила від каплиці Хрещення Господнього до берега Дніпра. Мить, якої чекають не вперше, але яка щоразу хвилює, – занурення хреста у студену водицю Славутича під звуки церковного піснеспіву і святої молитви. Звершилося!
Скромно, без зайвої помпезності пройшло свято у Гідропарку. Ним залишилася задоволеною людина, яку знає чи не кожний українець, в усякому разі учасник Помаранчевої революції – точно. Це баба Параска, яка приїхала на Водохреще з Тернопілля, аби вручити Віті, як вона називає Президента, скульптурне зображення Спасителя. Баба Параска не має сумніву, що все буде гаразд і в Києві – зокрема. Її оптимізм передався багатьом учасникам події, яка через 1,5-годинну затримку проводилася за скороченим сценарієм.
Обіцяного синоптиками штормового вітру начебто не було. Але під час освячення, коли читалися фрагменти Святого Письма, пролунав грім (добрий знак?), а з підходом процесії до берега – «громи» вже рукотворні, тобто феєрверки, і автор цих рядків не впевнений, що салюти ці були доречними. Священики щедро кропили всіх бажаючих святою йорданською водою, особливо «дісталося» групі київських «моржів», які після цього розпочали купання в затоці.