Всесвітня Зимова Універсіада

Італійський Турин, столиця Білої Олімпіади 2006 року, знову став центром комплексних зимових перегонів. Тепер уже – студентських. Саме в цьому місті, розташованому в альпійській оазі, триває Зимова Універсіада.

Всесвітні студентські ігри – другі за рангом у сучасному спортивному реєстрі. За статусом, як і за розмахом та кількістю учасників, вони поступаються хіба що Олімпійським. Цьогорічні зимові, за попередньою інформацією, зібрали близько трьох тисяч атлетів з п’ятдесяти двох країн і триватимуть до 27 січня.
Українське студентство делегувало до Турина п’ятдесят трьох спортсменів, які виступлять в п’яти видах універсіадної програми. Мова про біатлоністів, північних двоборців, ковзанярів, лижників і фігуристів. Українці проігнорували, зокрема, альпійські дисципліни, керлінг і шорт-трек, а також не здобули права на участь в хокейному турнірі.
Істотних змін зазнала й система відбору: цього року «жовто-блакитна» команда сформована переважно з перспективної молоді, а не визнаних турнірних бійців. Україна делегувала на Всесвітню Універсіаду насамперед тих, з ким пов’язує справжні надії на Білій Олімпіаді 2010 року, що відбудеться в канадському Ванкувері.
Показовими можуть бути збірні біатлоністів і лижників. Перших очолюють дебютанти цьогорічного світового сезону сестри Валентина та Вікторія Семеренки, котрі лише «обстрілюються» на міжнародному рівні, але вважаються вельми перспективними біатлоністками. А в «основі» команди, задіяної на перегонах, стрижневими виконавцями будуть дебютанти туринської Олімпіади – Катя Григоренко, Марина Лісогор і дещо старша за них Вікторія Якимчук.
Студентські ігри насправді престижні, і наші повпреди прагнутимуть успіху в січневому Турині. Проте й за цих умов усі розуміють, що головний спортивний екзамен українська молодь складатиме на Білих Олімпіадах. Тому й розцінюють туринські старти, насамперед, як важливий етап у передолімпійській підготовці. Значною мірою це стосується й нинішніх лідерів. Наприклад, спортивна пара Тетяна Волосожар – Станіслав Морозов вважається цілком реальним і, на превеликий жаль, одним із небагатьох українських кандидатів у призери великих міжнародних змагань, зокрема й олімпійського Ванкувера-2010. Саме тому київські спортсмени виступлять і на Всесвітній Універсіаді, і на континентальному чемпіонаті з фігурного катання, що пройде в польській столиці Варшаві наступного тижня. А от молодий Олександр Батюк, навпаки, опанував новий спортивний вид – учасник Білої Олімпіади в лижних гонках став «стріляючим лижником» і саме в Турині він отримає повноцінний шанс для «бойового хрещення» на міжнародній змагальній арені.