Правда про тарифи

Відкритий лист столичного мера до киян

Шановні кияни! Я звертаюсь безпосередньо до вас, тому що деякі безвідповідальні політики цинічно використовують підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в столиці у власних цілях. Люди переживають. Нові платіжки далися взнаки багатьом. А ті, хто змусив столичну владу піти на цей суворий крок, радісно потирають ручки. Ці ручки свого часу добряче погрілися на міських грошах. Їм шкода було виділяти кошти на ремонт водопровідних мереж, які тим часом іржавіли. Сьогодні третина (!) води, яку готує, чистить і обробляє, а тоді качає до квартир киян Водоканал, по дорозі до цих квартир просотується у землю. Поставити лічильники у кожній вашій квартирі – пів справи. Ми ці лічильники ставимо і поставимо. Але труби від цього не зміняться. Якщо Водоканал не заробить грошей на ремонт, одного зовсім не чудового дня крани у київських квартирах просто пересохнуть. А пити неочищеною воду з нинішнього Дніпра чи навіть Десни я сьогодні не радив би і власному ворогу.
Я навів вам лише один маленький приклад з того безладдя, тієї безгосподарності, тієї кричущої занедбаності, у які поступово, але невпинно занурювалася столиця в останнє десятиліття. Новій владі можна було пливти за течією, як це робила стара. Можна було так само заплющувати очі на кризу, яка наближалась щодня. Аж поки з Києва не став би другий Алчевськ або ще якась Новобогданівка. Але як тоді дивитися в очі простим людям, які повірили в тебе, проголосували за тебе і віддали тобі до рук власну долю?
Я знав, що підвищення тарифів – вкрай непопулярне рішення. І що жоден із вас, навіть ті, хто вірить і підтримує мої кроки, цьому аплодувати не буде. Я не сподівався на оплески. Але, скажу по щирості, на такий політичний остракізм теж не розраховував. Адже всі мої так звані критики чудово знають: тарифи на комунальні послуги в Києві давно треба було підвищити. І не так, як ми це зробили, а набагато більше.
Більше того: в регіонах, де перемогли однопартійці моїх «запеклих друзів», вони тихо і спокійно підвищили тарифи на житлово-комунальні послуги. До того ж зробили це і жорстко, і жорстоко. У Хмельницькому, наприклад, де середня зарплата не сягає і половини київської, тарифи за опалення підвищили вдвічі проти київських. Хочу, щоб ви знали й таке: порівняно з іншими великими містами тарифи на опалення у Києві посідають аж 19 місце, одне з «хвостових». А опалення у київських хрущовках взагалі найдешевше – тут ми в країні посідаємо останню сходинку. Жодна владна команда на самоврядному рівні не подбала про те, щоб жителі бараків, готельок, хрущівок платили за тепло не так, як мешканці респектабельних будинків. Але 2500 хрущівок – це для нас тільки початок. Невдовзі ми знизимо оплату для населення ще 500 будинків – їх віднесуть до категорії ветхих. Далі підійдемо по справедливості до решти наших житлових старих і нових будов.
Всі київські тарифи відповідатимуть і якості житла, і якості послуг, і платоспроможності киян. А різницю нашим постачальникам комунальних послуг перекриватимуть ті, хто досі себе ні в чому не обмежував. На відміну від лідерів – Чернівців, де середня зарплата становить трохи більше 850 грн. (нагадаю: у Києві вона дорівнює 1855 грн.), від Ужгороду, житель якого в середньому заробляє 917 грн. на місяць, від ряду інших міст, столична влада якраз зважала і зважає на вміст «пересічного гаманця». Тому київська ставка за холодну воду потрапила тільки на 8 місце українського тарифного рейтингу. І ми не збираємось зупинятись у реформуванні всіх стосунків комунальної сфери. Ми будемо знижувати тарифи для соціально незахищених, захищати їх субсидіями, адресними матеріальними допомогами. І водночас добиватися підвищення якості комунальних послуг. Саме тому за відповідно високими тарифами на воду і опалення платитимуть ті, кому в Києві жити ненайгірше – комерційні банківські та кредитні установи, ресторани, сауни, автомийки, автозаправки, розважальні клуби, казино, інші заклади грального бізнесу, ігрові автомати, більярдні, чотири- та п’ятизіркові готелі. Багаті люди столиці таки поділяться з бідними.
Дорогі мої кияни! Я прошу вас трошки потерпіти. І ви самі побачите, що за нові тарифи отримаєте те, чого так давно не  бачили, – ошатні парадні, відремонтовані під’їзди, незасмічені подвір’я, справні ліфти, освітлені нічні вулиці. Я  хочу повернути до кожної київської оселі столичний комфорт. А кожній вулиці і площі – столичний вигляд.
І я переконаний, що ми разом змусимо тих, від кого це залежить, щоб столичні зарплати зростали набагато швидше навіть від провінційних тарифів.

З повагою Ваш мер Леонід Черновецький