Дев’ять питань до мера

Партія «Пора» започаткувала акцію громадського контролю за діяльністю столичної влади. Передусім її активісти звернулися до Київського міського голови із низкою питань. Перед Новим роком вони надіслали Леонідові Черновецькому листа й чекають на зустріч із  мером.

Голова політради «Пори» Євген Золотарьов зауважив, що перші побажання до столичного голови оприлюднили ще 17 квітня. Усвідомлюючи, що нова команда потребуватиме певного часу для налагодження роботи, «пористи» не вимагали негайного реагування на їхні пропозиції. Нині ж, на їхню думку, прийшов час ставити питання.
Депутат Київради, голова столичного осередку «Пори» Сергій Рудик зазначив, що міська влада вже виконала низку вимог партії. Зокрема, вона не допустила колапсу в системі міського управління, створила більшість в Київраді, ліквідувала загрози життєзабезпеченню міста. Простежується певний прогрес і у царині взаємодії столичних депутатів та  управлінців з Київської міської державної адміністрації. Врахувала влада й пропозицію «Пори»  щодо житлово-комунальних тарифів, яка передбачала врахувати платоспроможність киян при їхньому розрахунку та передбачити в бюджеті компенсацію для малозабезпечених.
Водночас активістів партії непокоять постійні конфлікти в Київраді. За словами члена політради «Пори» Олега Покальчука, Леонід Черновецький намагається уникнути цього протистояння, а от депутати від Блоку Юлії Тимошенко, навпаки, постійно вдаються до силових методів та конфронтації. Представників БЮТ буцімто перетворили на «батальйон політичних смертників», яких колеги з Верховної Ради постійно кидають на штурм президії в сесійній залі.
Представники «Пори» надіслали мерові дев’ять запитань, на які сподіваються отримати відповідь. Їх, передусім, цікавить, що міська влада зробила для того, щоб її рішення стали справедливими й прийнятними для кожного киянина. «Пористи» також прагнуть дізнатися про рішення столичної команди у галузях землекористування, охорони здоров’я, транспорту, регулювання підприємництва, житлово-комунальній сфері. Вони питають, чи вдалося Леонідові Черновецькому із однодумцями розкрити корупційні схеми колишньої київської влади. У сфері культури «Пору» непокоїть стан утвердження в Києві патріотичних цінностей, зокрема, зрівняння в соціальних правах ветеранів ОУН-УПА та радянської армії. А оскільки досі немає чіткої стратегії розвитку Києва, партія пропонує створити муніципальну комісію та Інститут розвитку міста, які б розробили цей план.
Леонід Черновецький погодився дати відповідь. 24 січня сторони вирішили провести круглий стіл і публічно обговорити проблеми столиці.  Водночас партія збирається й надалі екзаменувати чиновників. Наступними опитуватимуть голів київських райрад, більшість з яких представляють вже опозицію.