«Імперативна» мораль – не суспільна

Закон про імперативний мандат ухвалено для Києва. Це вчора практично визнала  лідер фракції БЮТ в Київраді Тетяна  Меліхова, заявивши: «Верховна Рада зробила киянам новорічний подарунок…»

За словами Меліхової, шестеро депутатів міськради по телефону просяться на зустріч із нею. А один колишній бютівець, мовляв,  вже встиг написати заяву з проханням повернутися до фракції БЮТ. Прізвищ, звісно, названо не було. Меліхова натякнула, що «співбесіди» проводитиме не вона, зі «зрадниками» зустрінуться вищі керівники блоку. Нагадаємо, що з 41 депутата, які на торішніх березневих виборах пройшли до  Київради за списком БЮТ,  нині у фракції залишилося 23 обранців. БЮТ – лідер столичних  виборчих перегонів – втратив за дев’ять місяців найбільше «штиків» міської ради, половину свого складу. Тепер же, як вважає Тетяна Іванівна, до «материнської» фракції повернеться  частина депутатів. Хоч і зізналася, що «їм буде незручно» дивитися в очі колегам.
На вчорашній прес-конференції журналісти запитали ватажків київського БЮТ: за якими ж критеріями відбирали у виборчий список «таких» кандидатів? «Поскільки списки ми формували з суспільства, а моральність суспільства не дуже висока, то…», – виправдовувався голова київського осередку партії «Батьківщина» Анатолій Семинога.  Не вистачило, каже, у багатьох духу, сили волі тощо.
Тетяна Меліхова пояснила, що питання перед колишніми бютівцями поставлять руба: або-або. Хто не погодиться виконувати рішення БЮТ, передвиборну програму і не повернеться в лоно рідної політичної сили, то з’їзд блоку ухвалить позбавити мандатів таких депутатів. У триденний термін міський тервиборчком має задовольнити це рішення і зареєструвати депутатами наступних за списком кандидатів. «Якщо це не зробить ТВК, – Меліхова натякнула на залежність цього органу від міської влади, – то зробить ЦВК».
У будь-якому разі – з нинішніми депутатами чи тими, які «за списком наступні», – Київрада, за словами Меліхової, матиме разом з «Нашою Україною» і Блоком Кличка більшість. «Ми суттєво змінимо ситуацію в Київраді, передусім вирішимо питання тарифів, прозорих земельних аукціонів, заповідних зон, банку «Хрещатик», «Київенергохолдингу…» – обіцяє Меліхова.
Якщо, звісно, Президент підпише цей закон. Адже перший заступник голови його секретаріату обіцяв вето. «Чи є у вас залізобетонна домовленість з Партією регіонів, аби спільно подолати вето?» – на це запитання бютівці не змогли відповісти чітко. Семинога лише сказав, що «не бачить підстав, щоб Президент не підписав» і що цей закон задовольняє усі партії. Заперечує пан Семинога й те, що після судових тяганин депутатів за свої мандати на одне депутатське місце зможуть претендувати по два обранці.
Семинога фактично визнав недемократичність нового закону. Він каже: «Прийде час й імперативний мандат обов’язково скасують». Наразі ж цю жорстку дисциплінарну норму  «прикрашають» гучним гаслом «боротьби з корупцією». Звісно, у міжфракційній депутатській міграції трапляється й таке злощасне явище. Проте, чи не було його, коли складали списки кандидатів? І чи не накотиться друга хвиля «політичної корупції» вже нині, при «співбесідах» зі «зрадниками», більшість яких – бізнесмени? Не виключено, що «кандидатські внески» дехто збиратиме вдруге. Про це не хотілося б… Аби не заява про те, що «списки складали з суспільства». Суспільству, як той казав, немає чого втрачати, крім власних кайданів (не плутати з мандатами). Й дискусія про суспільну мораль на такому прикладі  недоречна.
Комітет виборців України – громадська організація, до речі, побоюється, що після запровадження імперативного мандата позиція тисячів місцевих депутатів по всій Україні залежатиме від думки кількох партійних лідерів з Києва. Це ще одна, так би мовити, думка на теми моралі. Тепер вже справді суспільної…