Хроніка ізюмської трагедії

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович скоротив свій офіційний візит до Туреччини. У зв’язку зі смертю соратника по Партії регіонів народного депутата Євгена Кушнарьова.

Як уже повідомляла «Вечірка», 16 січня пана Кушнарьова було доставлено до Ізюмської центральної міської лікарні. Після невдалого полювання. Нещасний випадок стався неподалік села Червоний Шахтар у мисливському господарстві «Гай».
Близько чотирнадцятої години мисливці їхали в   автомобілі. Помітили звіра. Вистрибнули з машини й почали стріляти. Один із «снайперів» влучив у нардепа. За даними слідчого з ГУ МВС у Харківській області, Євгена Кушнарьова було поранено одним пострілом з 7,62 мм мисливського карабіна «Бенеллі Арго». Італійський виріб відноситься до нарізної зброї і призначений для полювання в лісі. Основна дистанція стрільби з карабіна, як правило, становить 150-200 метрів.
За дві години після інциденту екс-губернатора Харківщини у непритомному стані доставили до Ізюмської центральної міської лікарні. Під час операції безпосередню участь брали столичні реаніматологи, фахівці з Інституту трансплантації й хірургії імені Шалімова, лікарі швидкої допомоги Києва й Харкова. Хід процесу особисто контролював і коментував міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко.
Як зазначав міністр, у нардепа було травмовано життєво важливі органи: печінку, нирку, товстий кишечник. Виявлена також контузія підшлункової залози. Поранений утратив майже три літри крові. Терміново знадобилося її переливання. У народного депутата виявилася четверта група крові з позитивним резус-фактором. Надто рідкісна. Проте донорів усе ж удалося відшукати. Серед медичних працівників Ізюмської лікарні.
Харківські хірурги Володимир Лєсовой та Олександр Тищенко, котрі оперували Євгена Кушнарьова, повідомили, що його стан залишався вкрай тяжким. Під час операції екс-губернатору Харківщини видалили частину кишечника та нирку, роздроблену кулею. Затампували печінку. Водночас консиліум лікарів поранення народного обранця трактував як несумісне з життям. 17 січня на 10.40 Євген Кушнарьов знаходився в критичному стані, не приходячи до пам’яті. О 12.14 до Харкова з Баден-Бадена прибула група німецьких фахівців. До Ізюма їх доставив гелікоптер. На закордонних медиків покладалися неабиякі надії. Проте марно. Вони виявилися безсилими як, власне, і організм пораненого.
Учора о 13.45 серце Кушнарьова зупинилося. Ряд реанімаційних заходів позитивному ефекту не сприяв. Лікарі констатували біологічну смерть пораненого.
За словами першого заступника голови Верховної Ради України Адама Мартинюка, народного депутата Євгена Кушнарьова поховають 19 січня в Харкові.
За фактом поранення порушено карну справу за статтею 128 Кримінального кодексу України – необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження. Максимальний термін покарання – два роки позбавлення волі. Досудове слідство веде відділ із розслідування тяжких тілесних ушкоджень і злочинів проти особистості слідчого управління ГУ МВС у Харківській області. Допитано спільників померлого, а також безпосереднього «винуватця» трагедії Дмитра Завального…