Позивні нардепів

Парламентські кореспонденти, котрі постійно виловлюють інформацію серед депутатського загалу, не лише знають звички й уподобання потенційних «джерел» інформації, а лише за характерним звуком нардепівських мобільників визначають, кому телефонують.

Мелодії телефонних позивних та й самі сотові певною мірою характеризують їхніх власників, вважає наш позаштатний кореспондент, котрий вивчав «мобільні» пристрасті народних обранців.
Нашоукраїнець Євген Гірник має два мобільних телефони: один дуже старий марки «Nokia» та сучасний смаркфон «Nokia N-90», який депутат недавно придбав за 2700 гривень. Останній телефон має функцію цифрового фотоапарата та відеокамери. Особливих переваг зв’язку перед простими моделями телефону «Nokia N-90» не має. Фотографує депутат своїм мобільником переважно колег-депутатів, а ще – на мітингах, під час цікавих зустрічей. Якщо номер телефону на старій «Nokia» знає кілька тисяч людей, а це заважає працювати, то номер смаркфону – чоловік 50, в основному колеги по фракції.
У Ольги Герасим’юк з «Нашої України» мобільний телефон «Nokia N-70», смаркфон. «Це корпоративний телефон, який видали на студії «1+1». Я використовую традиційні мелодії, аби не заважали працювати». Телефонують відомій телеведучій переважно колеги, депутати, герої її телепрограм.
У соціаліста Василя Волги дуже проста «Nokia». Дружина купила йому років три тому на день народження. Телефонують до нього переважно помічники та члени родини. Телефон вимагає від людини миттєвої реакції, а це, на думку Василя Волги, дуже шкідливо. Під час виборчої кампанії усіх кандидатів в народні депутати від СПУ примусив користуватися мобільним зв’язком голова партії Олександр Мороз.
У друга-регіонала Василя Грицака телефон-розкладушка марки «Samsung», який він купив за 300 доларів сім місяців тому. Нові мелодії до телефону депутата записують в основному донька та син. SMS-повідомлення Василь Миколайович нікому не відправляє і не читає. «Якщо людина хоче зі мною спілкуватися, вона телефонує, а не грається в SMS-записки».
Сергію Поліщукові, б’ютівцю, на день народження друзі подарували три однакових чорних телефони «Nokia», один з яких уже вийшов із ладу. Мелодії в телефоні формату МР-3: старі радянські «Я вас люблю», «Сімнадцять миттєвостей весни…» Ще один телефон Поліщук використовує тільки для того, аби зайти в Інтернет, на нього ніхто не телефонує. Мобільним Інтернетом нардеп задоволений. Каже, що він дуже якісний та дозволяє читати Інтернет-газети і шукати будь-яку корисну інформацію. Є в депутата ще один мобільний телефон у машині для зв’язку з охороною, який знає дуже обмежене коло людей.
У регіонала Василя Горбаля дуже простий телефон «Simens МЕ-45», якому понад п’ять років. Нові мелодії до нього закачати неможливо.

Володимир МАЛІНІН