Чисте повітря Харківського масиву коштує до 80 млн. гривень

Бортницька станція аерації. Дивна ця величезна споруда, і водночас унікальна. Єдина у столиці, де очищують стічні води – щодоби понад 1 мільйон кубометрів.

Можуть і більше, та кияни стільки води не споживають. Усе, що потрапляє в каналізацію, врешті-решт припливає сюди. І надходить спочатку до грабельного відділення. Саме тут зі стічних вод видаляють нерозчинні органічні сполуки, що мають неприємні запахи, які так дошкуляють мешканцям Харківського масиву. Ми з острахом спускалися на кілька десятків метрів під землю, де в темному приміщенні в густому «ароматі» за 700 гривень на місяць працюють жінки. Без протигазів витримали недовго, повибігали на свіже повітря. Хоча заступник голови КМДА Сергій Зімін (це він учора проводив нараду на станції аерації) стійко витримав випробування. Та й потреба обговорити ситуацію змушувала терпіти.

А ситуація така, що у грабельному відділенні назріла необхідність замінити решітки, що затримують непотріб, – радянська промисловість зробила їх недостатньо щільними, до того ж із металу, який агресивне середовище давно з’їло. Пояснюючи стан речей, директор станції аерації Володимир Бражник зазначив, що столична влада з розумінням поставилася до проблем підприємства і торік виділила на першочергові заходи понад 12 млн. грн. За ці кошти вже закуплено п’ять решіток шведського виробництва. Потрібно ще шість – тоді головне джерело запахів буде локалізовано.
Ми подивилися нові установки. На них усе відбувається автоматично, людина тільки стежить за роботою. Жодних запахів, непотріб пресується і потім надходить на спалювання – завод «Енергія» через дорогу. Проте навіть іноземні решітки не здатні виловити усіх смердючих залишків життєдіяльності. Із ними розправляються бактерії, що із задоволенням харчуються органікою. Це відбувається у відстійниках і так званих аеротенках – велетенських відкритих спорудах. Зрозуміло, що звідти теж тхне. Тож вирішено для знищення запахів застосувати новітні технології, які запропонувала Києву данська компанія. Йдеться про аеротенки вдосконаленої конструкції. Два таких – у стадії побудови. Володимир Бражник обіцяє перший аеротенк ввести в експлуатацію на початку літа, другий – за місяць по тому. До грудня буде змонтовано всі нові решітки у грабельному відділенні. І тоді Харківський масив, нарешті, задихає чистим повітрям на повні груди.
Щодо якості очищення стічних вод, наведу цікавий факт. У каналі, яким кінцева продукція потрапляє у Дніпро, вже з’явились акваріумні рибки гуппі. Звідки – навіть Володимир Бражник не зміг пояснити. Можливо, каже, хтось їх туди запустив. Але гуппі прижилися й успішно розмножуються в теплій воді. Спроби виловити їх і помістити в акваріум завершилися невдачею: рибки призвичаїлися до нового середовища і жити за склом не бажають.