Імперативний мандат – ілюзія

Ілюзія – дуже небезпечна, – переконаний Олесь Доній. – Бо це боротьба не з причиною, а з наслідками». Причина, за його словами, – аморальність української політики, її деідеологізація, продаж місць у виборчих списках. Багато бізнесменів і чиновників купили собі мандати, а тому можуть переходити з фракції у фракцію, не відчуваючи боргів перед партіями й блоками.
Тепер керівні органи цих партій матимуть право позбавляти депутатських повноважень «зрадників». «Невідомо, хто кого ще позбавить. Без мандатів, навпаки, можуть залишитися якраз ідеологічні депутати. Адже тепер бізнесмени купуватимуть вже керівні партійні органи на місцях», – прогнозує Доній. Він назвав новий закон кроком до «феодалізації української партійної системи», наголосивши, що ніде в Європі немає імперативного мандата для місцевих рад.
З Донієм погоджується Єрмолаєв: «Згадайте політичну історію: найперше потерпали саме ідейні, колись їх розстрілювали…» Проте Єрмолаєв не схильний так вже загострювати ситуацію. Він прогнозує, що вся ця «мандатна» кампанія зрештою «поверне закон про місцеві вибори знову до мажоритарки».