Якщо вас дістало беззаконня

Кожному з нас хоча б раз в житті доводилося бути в ситуації, коли ми відчували свою повну беззахисність перед свавіллям зарозумілих чиновників. Замість того, щоб пильно стояти на сторожі виконання законів, можновладці самі ж зухвало їх порушували. Перед таким свавіллям у більшості людей опускаються руки, бо протистояти йому без надійної правової допомоги практично неможливо. Для сотень українців, котрі опинялися в подібній ситуації, таким союзником у боротьбі за справедливість ставав Міжнародний комітет захисту прав людини, очолюваний Ігорем Даниловим.

– Пане Ігоре, хто ще з відомих правозахисників є вашим надійним партнером?
– Щоб перерахувати всіх достойників, які входять до складу нашої організації, потрібно чимало місця й часу, бо серед них – президенти п’яти країн, відомі політики, правозахисники, бізнесмени, науковці, військові, артисти, художники, спортсмени, релігійні та культурні діячі, голови національних меншин. Серед них добре відомі українські імена – Леонід Кравчук, Олександр Мороз, Анатолій Кінах, Валерій Пустовойтенко, Геннадій Удовенко.
 Стратегічним напрямком діяльності комітету, якому вже п’ять років, є об’єднання зусиль у захисті конституційних прав тих, хто переслідується за політичними, расовими, релігійними або іншими мотивами. Головна мета – сприяти інтеграції України в Європу, що неможливо без забезпечення високого рівня правової культури і, власне, дотримання прав людини, які викладені в Загальній Декларації прав людини, прийнятій на ІІІ сесії Генеральної Асамблеї ООН 10 грудня 1948 року.
– Ігоре Вадимовичу, розкажіть про найскладніші справи, які довелося вирішувати комітетові останніми роками.
– Свого часу нам удалося повернути в Україну неповнолітню дитину нашої співвітчизниці, яку силоміць і незаконно вивіз до Ірану її батько, громадянин цієї країни. Це була майже безнадійна справа, бо за законами багатьох мусульманських країн діти мають проживати з батьком (жінки там обмежені в своїх правах). Цей випадок особливий тим, що батько таки повернув дитину матері, привізши її в Україну особисто. Але зробив він це  тільки після довгих перемовин, отримавши нашого листа, де іранцеві було гарантовано, що він не буде затриманий на території України органами МВС та СБУ.  
Мабуть, ви знаєте з публікацій у засобах масової інформації про те, що в Таїланді затримали громадянку України Мамонтову, яку згодом було засуджено до смертної кари за транспортування наркотиків. Наше втручання в цю справу зберегло життя цій жінці. Ми вели листування з королем Таїланду, і він, чи не вперше в історії цієї країни, замінив смертний вирок довічним ув’язненням.
А ще нашими зусиллями збережено дитячий садочок у Боярці, який спритні ділки збиралися викупити майже задарма. То нам щиро вдячні й батьки малюків, і працівники цього дошкільного закладу.
Нещодавно нам удалося нарешті отримати архівну довідку, якої людина не могла добитися з 1992 року. І такими справами доводиться займатися, бо без цього важливого документа жінка не могла оформити належної їй пенсії. Навіть нам ця «архівна справа» коштувала великих зусиль.
– Чи справді кожен громадянин при нагальній потребі може розраховувати на підтримку комітету?
– Звичайно, до нас може звернутися кожна людина, але при цьому слід пам’ятати, що тільки за наявності всіх необхідних документів ми зможемо зарадити справі. На жаль, поки що в нашій країні дуже низький рівень правової грамотності громадян, доводиться багато часу витрачати на пояснення азів правозахисту.
Аби люди не їхали по допомогу до Києва, Міжнародним комітетом захисту прав людини відкрито в усіх регіонах України понад 300 громадських приймалень, у яких наші фахівці надають безкоштовну допомогу населенню.
Громадські приймальні також проводять велику роз’яснювальну роботу, бо не секрет, що часто навіть із дріб’язкових господарських питань, які можуть бути вирішені на місцях, люди одразу апелюють до Президента України.
Варто зазначити, що кожний, хто звертається до нас, має насамперед пройти всі відповідні інстанції, покликані вирішувати те чи те питання, отримавши офіційні відповіді. Тільки в тому разі, якщо при цьому будуть знехтувані права людини, ми можемо братися за справу. Тому нагадую: комітет лише допомагає вирішенню тих проблем, де чиновники починають діяти поза законом.
Усі охочі отримати допомогу комітету з будь-якого куточка України можуть у телефонному режимі отримати інформацію в спеціаліста, куди безпосередньо звертатися і як краще діяти в конкретній ситуації. Більшість громадян віддають перевагу письмовій формі. На адресу комітету люди надсилають листи, де розповідають про свою ситуацію. Після опрацювання звернення кожен отримує відповідну консультацію. Також про роботу комітету та умови прийому громадян можна дізнатися і в Інтернеті.