Головна пісня держави

Виповнилося 15 років Державному гімну України. 15 січня 1992 року Верховна Рада затвердила мелодію Михайла Вербицького як Гімн України.

Проте тільки 6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний гімн України», запропонований президентом Леонідом Кучмою. Законопроектом пропонувалося затвердити Державним гімном Національний гімн на музику Михайла Вербицького зі словами тільки першого куплета і приспіву пісні Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна».

Цей закон підтримали 334 народні депутати. Проти висловилися 46. Не брали участі в голосуванні фракції Соцпартії і Компартії.
Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року. Український етнограф, фольклорист, поет Павло Платонович Чубинський пише вірш «Ще не вмерла Україна», якому в майбутньому судилося стати Національним, а згодом і Державним гімном українського народу.
Поширившись у Західній Україні, патріотичні рядки не пройшли повз увагу діячів того часу. Один з них, отець Михайло (Вербицький), ще й знаний композитор свого часу, захоплений віршем Павла Чубинського, пише музику до нього. Надрукований 1863-го, а з нотами – 1865 року вперше почав використовуватись як державний гімн у 1917 році.
У 1917 – 1920 роках «Ще не вмерла Україна» як єдиний державний гімн законодавчо не був затверджений, використовувалися й інші гімни.