Ще й іграшки із сиру

Вихор емоцій – радості й зачудування – викликає виставка «Українська традиційна іграшка та лялька». До 20 лютого в Національному музеї Тараса Шевченка – світ дитинства, що панує в шести залах. Святкова експозиція організована згаданим закладом і Державним музеєм архітектури та побуту НАН України. Долучилися також Національна спілка майстрів народного мистецтва України, гурти «Гончарик», «Шквал», приватні колекціонери та майстри Людмила Тесленко-Пономаренко, Роман Чмерук, Світлана Грибан, Сергій Святний та чимало інших. Автор проекту – Олексій Доля.

За історією іграшок можна судити про розвиток людської цивілізації та культури. Традиційна українська іграшка – університет для дітей. Вона розвиває духовний світ, фантазію, інтелект, фізичну вправність, естетичний смак. У цьому увіч переконуєшся, переходячи з зали до зали. Іграшки – з полотна, соломи, сиру, дерева, лози, глини. Все це матеріали, що нині звикли визначати як екологічно чисті. Така чистота природно співвідноситься і з душевними якостями.
Найрізноманітніші ляльки, візки, коники, свистунці, дзвоники – багатство форм та вигадки. Живий матеріал, добротворча аура, закладена в індивідуальному ручному виготовленні – запорука морального здоров’я дітей. «Кривенька качечка» з тканини, ляльки з мішковини та льону, фантастичні вироби з лози, рогози та соломи – все дихає і усміхається. А іграшковий посуд! Окрім призвичаєння до дорослого життя, в іграшках закладено й виховання національної ментальності.
Представлені сучасні вироби та іграшки початку ХХ століття. Плідним є переосмислення багатющих традицій української іграшки у сучасних формах стилізації. Місце виготовлення – Полтавщина, Київщина, Сумщина, Житомирщина, Харківщина, Дніпропетровськ тощо.
Окремі екземпляри старовинних українських ляльок-мотанок потрапили до музеїв світу завдяки колекціонерам. Виставка іграшок, яка традиційно експонується під час зимових свят у Національному музеї Тараса Шевченка, – фактично добра основа для створення музею української іграшки. Зокрема в  Единбурзі (Шотландія), Нюрнберзі (Німеччина) аналогічні заклади перетворилися на місця туристичного паломництва. На виставці запитала кількох дітей, що їх вразило. Маринка, Світлана, Іванна відповіли, що перш за все – доброта іграшок. Пластмасовий ширпотреб породжує і «пластмасових» людей, нівельованих до «ґвинтика». Майстриня Варвара Прокопів, яка просто в залі виготовляла свої мотанки, сказала, що її  ляльки наснажують до життя.