Перегони довжиною в двадцять років

Дитячий футбольний турнір на Лівому березі – винятковий не лише для Києва, а й для всієї України. Йому вже двадцять років! Навіть архіваріуси народної гри, заклопотані систематизацією масового змагального дійства, не можуть пригадати чогось подібного в інших регіонах…

– Змагання дітлахів у залі, організовані свого часу ФК «Дружба» та колективом Дарницького м’ясокомбінату, – розповідає тренер СДЮШОР «Атлет» і член виконкому Федерації футболу Києва Едуард Філенко, – започатковано 1987 року. Відтоді вони стали неодмінним атрибутом у зимовій спортивній програмі столиці. Змінювалися хіба що назви турніру – Кубок Зими, Меморіал Анатолія Петровича Камзолова, «Київська зима»… Нині це – Кубок «Атлета», а в ролі головного організатора виступила однойменна спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву. Як завжди, значну допомогу атлетівцям надала Дарницька районна державна адміністрація.
Традиційні дитячі перегони в Дарниці мають ще одну важливу деталь: щороку виходять на старт ті, кому за кілька місяців доведеться дебютувати в офіційній дитячій першості Києва. Цьогоріч – десятирічні столичні хлопчаки, а на гостини до них завітали ровесники з Вінниці, Керчі та Чернігова. Міг бути турнір і міжнародним, як торішній, однак очікувані з особливим нетерпінням гості з російського Мурманська припізнилися й обмежилися товариськими зустрічами. Однак свято вдалося на славу! Яскраві футбольні баталії, перемогу в яких здобула вінницька «Нива», органічно переплелися з цікавим дозвіллям, – дитячі обличчя й справді світилися щастям!..
На церемонії урочистого закриття змагань були присутні керівники столичної федерації на чолі з Ігорем  Кочетовим, а також організатори і спонсори – директор СДЮШОР «Атлет» В.І. Васькевич, начальник Дарницького рай-спортвідділу В.І. Бураков, директор ФК «Добро – 2000» Б.В. Лєнок. І не з порожніми руками! Були щирі вітання, призи й відзнаки, а головне – одностайне побажання: зустрітися на «атлетівському» дійстві й наступного року. Двадцять перший рік поспіль!