Потрібний їм берег турецький

Каноніри, попри невизначеність зі статусом футбольного клубу, повернулися з відпустки в доброму гуморі. Олександр Заваров і його підопічні сповнені рішучості виступити в другому колі чемпіонату  країни принаймні не гірше, ніж у першому. Нині столична команда посідає четверте місце. Сьогодні вона вирушила на перший навчально-тренувальний збір.

Турецький гамбіт. На славнозвісному анталійському курорті висадилися близько тридцяти канонірів. Двадцять один з них – футболіст. Київська делегація, за попередньою інформацією, розквартирувалася в одному з найкращих готельних комплексів – так званому Кремлі, стилізованому під російську столицю. Там є все необхідне для роботи та відпочинку, хоча до мережі спортивних полів доводиться під’їжджати автобусом (десять-дванадцять хвилин). Повний пансіон для одного члена делегації коштує 50-55 американських доларів за добу. Для колективу, який не впевнений  в своєму майбутньому, це немалі гроші. Тим паче, що гостюватимуть каноніри в «Кремлі» два тижні, а отже, викладуть за весь збір доволі солідну суму – в межах тридцяти тисяч американських доларів (плюс оплата віз і супутні витрати). Однак їхати до Туреччини команді, що претендує на високі  турнірні місця, треба. Бо в Україні повноцінних умов для передсезонної підготовки немає (несприятливий клімат і негода, відсутність придатних для занять полів і потрібних спаринг-партнерів), а в інших теплих краях затрати будуть ще вищими (на Кіпрі – вдвічі, в Іспанії – втричі, в Еміратах – у чотири рази). Де знайшов кошти «Арсенал», який планує провести в Туреччині не один, а три збори, однозначно сказати важко. Офіційна версія: це – результат економії, а також надходження з трансферного ринку. Натомість Олександр Башлик, начальник «Арсенала», запевняє, що перемовини зі столичною владою також ведуться і надія на фінансування з міського бюджету триматиметься доти, доки остаточно не вирішиться доля футбольного клубу.
Ставка на своїх. Арсенальці зберегли першоколовий склад майже  повністю. Команду залишили тільки двоє: грузинський хавбек Канкава перейшов до «Дніпра», а захисник Романчук повернувся до «Динамо» після завершення терміну оренди. Не виключено, що розпрощаються з «Арсеналом» ще двоє: молодого форварда Батальського переглядає російська «Кубань», яку тренує киянин Яковенко, а захисник Розгон, угода якого з канонірами вичерпається наприкінці січня, заздалегідь отримав право працевлаштуватися в іншому колективі. Хоча здається цілком реальним і варіант, за яким обидва – Розгон і Батальський – продовжать ігрову кар’єру в столичній команді. Схожа ситуація і в голкіпера Байрашевського та форварда Олексієнка, котрі восени взагалі не виступали за першу команду. Заваров задоволений тим, що ніхто не забажав достроково полишити «Арсенал» (оскільки таку нагоду мав кожний). Більше того: залишилися не тільки лідери – Мизін, Беньо, Закарлюка, Деонас, Ільницький, а й орендовані в «Шахтаря» Бредун і Ярошенко. «Це означає, що ми маємо здоровий  колектив, який готовий здолати будь-які труднощі», – стверджує Заваров. До Туреччини вирушили тільки свої футболісти. Жодного новачка! Зате чимало – молоді. Серед них і сини двох  тренерів команди – Валерій Заваров і Євген Євсєєв. Очікується, що на першому зборі каноніри зіграють чотири-п’ять спарингів. Перший – уже завтра, орієнтовно – або з російським «Тереком», або з місцевою командою нижчого рангу.