Доходи комунальників – до кишень киян

Київська міська влада увійшла у новий рік із цілим ворохом торішніх проблем, які потребують негайного вирішення. Звісно, до них ще додадуться й цьогорічні. Яким чином наші можновладці розв’язуватимуть, зокрема, численні комунальні вузли? Саме про це йшлося на вчорашній прес-конференції заступника голови КМДА Ірени Кільчицької.

Розумний компроміс

Щонайперше пані Кільчицька торкнулася наболілого для усіх киян питання тарифів на комунальні послуги і повторила слова, сказані днем раніше першим віце-прем’єр-міністром України Дмитром Табачником: «Прийшли рахунки за квартплату, то треба платити». Попри те, що Мін’юст не вважає київські тарифи чинними. На цьому намагається заробляти собі дивіденди у Київраді опозиція, котра підбурює киян не платити за новими тарифами. Але ж, як наголосила Ірена Реонольдівна, не тільки Київ, Україна, а й Західна та Східна Європа підвищили з 1 січня ціни на комунальні послуги, що пов’язано із подорожчанням газу у світі. Щоденно із столичного бюджету лише тепло– та енергопостачальним компаніям доводиться платити 5 мільйонів гривень. А ці кошти могли б піти на соціальні програми.
Так у січні відсоток оплати за комунальні послуги буде, очевидно, меншим, ніж, скажімо, у жовтні-грудні, однак масової відмови киян не виконувати свій обов’язок не очікують. Компроміс влади і населення буде у цьому питанні розумним. Ніякі судові позови на незаконність ухвалених тарифів не є підставою, щоб не платити за спожиті тепло, газ, воду і т. ін. Для тих, хто дійсно не в змозі платити за новими тарифами, передбачено субсидії.

У Києві нині 130 відділів та філіалів при жеках, де можна оформити субсидію, їхній штат збільшили задля цього на два місяці на 30 відсотків. До речі, цю процедуру подовжено і на лютий. І ще одна втішна новина: дотація, яку (окрім державної) впровадила КМДА, діятиме не з 1 січня, як передбачалося, а з 1 грудня 2006-го.
До злісних неплатників застосовуватимуть добре слово, а коли це не допоможе – знайдуть механізм, щоб відключити газ, воду, електроенергію.

Штрафонули сина Салія

Ще один вузол, який намагається розв’язати київська влада, – це паркування авто. Тут стільки всіляких лазівок, щоб нечесно набити свої кишені капіталом! Хто і на скільки нагріває на цьому руки, неважко здогадатися, адже нині неможливо проконтролювати, скільки автівок і на скільки годин припаркували. Лише 20 відсотків власників парковок мають документи на відведення землі під цю комерцію, решта – самозахват. Підраховано, що від усіх автостоянок та парковок може поступати у столичну казну 22 мільйони гривень щомісяць, нині ж їх надходить понад 3 мільйони.
До середини лютого київська влада має запровадити пілотний проект по відеоспостереженню і безготівковій оплаті за таку послугу у двох місцях –  на вулиці Басейній та Привокзальній площі. А далі буде оголошено тендер на повне відеоспостереження на автостоянках і парковках.

У Києві планують створити єдине комунальне підприємство, котре займатиметься паркуванням, а з середини січня запровадять єдині тарифи на таку послугу.
Позитивно  впливають на вирішення проблеми дорожніх заторів, що часто пов’язані із самовільним паркуванням, евакуатори. Таке нововведення дає до бюджету міста щомісяця 1 мільйон гривень. Причому штрафи платять усі, у тім числі і заступники Київського міського голови, депутати Київради та їхні родичі. З цим недавно мали мороку Ольга Богомолець, син Івана Салія.
Не обійшла Ірена Кільчицька і такої гострої проблеми, як соціальне житло. До кінця нинішнього року завершать будувати 6 будинків на 3 тисячі квартир на Троєщині і 3 будинки на Позняках. Однак отримають їх люди, які стоять першими у квартирній черзі, законні пільговики. Загалом у процесі останньої квартирної інвентаризації понад 18 тисяч сімей знято із квартирної черги, і ця процедура триватиме. Працює спеціальна комісія. Адже деякі спритні кияни умудрилися двічі, а то й тричі отримати  житло: одним все, а іншим нічого. Справедливість має бути скрізь і у всьому.
Також вона зазначила, що з 1 січня вступив у дію закон про соціальне житло і тепер соціальні квартири не можна приватизувати. Але це житло буде видаватися на все життя людини, і у ньому потім зможуть жити діти, або онуки людини, яка його отримала.
«Ви не зможете приватизувати та продати соціальне житло, також ви не зможете офіційно передати його у спадок. Але якщо ви отримали цю квартиру і жили у ній до кінця життя разом з дітьми та онуками, то потім вони також будуть продовжувати жити у цій квартирі», – сказала Ірена Кільчицька.