30 квадратних метрів – гарантовано

«Хрущовок», які можна або знести, або відремонтувати, у столиці близько двох тисяч. Їхні мешканці після ухвалення парламентарями закону про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду не на жарт захвилювалися, – повідомляють «Подробиці».

Ініціатор закону, депутат Верховної Ради Олексій Кучеренко (фракція «Наша Україна»), пояснює це рівнем довіри громадян до влади.
Знесення кварталів, процедуру якого виписано у законі, напряму пов’язане з відселенням людей. А щоб їх було куди відселяти, житло потрібно побудувати. У сучасних же будинках мінімальний розмір квартир більший, ніж у «хрущовках»: 30-40 квадратних метрів проти старих 17-20. Чи є у мешканців застарілих будівель шанс отримати нову квартиру більшої площі без доплати?
За словами Олексія Кучеренка, закон передбачає право на безкоштовне отримання або рівноцінної, або удвічі більшої площі порівняно зі старою. Мешканцям однокімнатної квартири виділять однокімнатну, навіть якщо площа нової більша. Те саме стосується і житла з більшою кількістю кімнат. «Це все обговорюватимуть за конкретною угодою з компанією-інвестором, яка проводитиме реконструкцію на території певного старого будинку. Але у будь-якому разі ті, у кого однокімнатні квартири в «хрущовці», свої 30 квадратів отримають», – каже він.
Загалом, говорить депутат, разом із цим законом мали б втілювати і державну програму «Територія якісного життя».
«На сьогодні є лише закон, конкретної державної програми немає. Тож усі подальші дії переклали на місцеві органи влади та інвесторів», – повідомив Кучеренко.
Проте попри такий карт-бланш санкціонуватимуть усі подібні проекти в основному не інвестори, а місцева і центральна влада. Де відбудеться пілотний проект, поки що невідомо – депутати обирають між Києвом та Донецьком.