Чистий спів «Роксоланії»

Зберегти перлини української пісенної культури – саме цим переймаються студенти Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, які проводили фольклорні дослідження у різних куточках України. Матеріалу зібралося так багато, що вирішили створити ансамбль народного співу «Роксоланія», аби зібране не залишалося на папері, а було подароване людям.

Завзятих студентів підтримав професор кафедри фольклористики, заслужений діяч культури Іван Павленко. Колектив одразу ж здобув популярність. Його радо вітали на сценах Чехії, Словаччини, Німеччини. На початку 2005 року ансамбль «Роксоланія» здобув звання народного колективу, став лауреатом Міжнародного ювілейного фольклорного фестивалю під егідою ЮНЕСКО у Чехії та Словаччині.
 Свої творчі звершення за п’ять років ансамбль презентував якраз перед Новим роком. З особливим хвилюванням виступив названий батько колективу, хормейстер, художній керівник Іван Павленко: «Ансамбль народної музики «Роксоланія» – найкращий засіб культурно-естетичного виховання студентської молоді. Він ще на етапі становлення, але поступово набирає творчих сил, стає цікавим, перспективним і справді самобутнім.
Приємною несподіванкою для колективу став наказ ректора університету Віктора Скопенка, який у  зв’язку з п’ятиріччям колективу розпорядився преміювати кожного його учасника й керівників.
«Роксоланія» також зробила новорічний подарунок – свято української пісні – всьому Шевченковому університету. Зал не стихав від оплесків та вигуків «Браво!».