Газ та електрика дорожчатимуть

Якщо встановлення розміру квартплати чи тарифів на водовідведення викликали низку суперечок, то з вартістю електроенергії та газу все зрозуміло. Їх встановлює Національна комісія з регулювання енергетики (НКРЕ), тому ці ціни єдині для всієї держави. Про стан справ і тарифи на 2007 рік розповів голова НКРЕ Олександр Рогозін.

Враховуючи постійне зростання вартості блакитного палива, комісія встановила тариф для населення на рівні 686 гривень за куб. м. Його розмір погодили не лише з Міністерством економіки, а й із профспілками. Відповідна постанова уряду передбачає, що комунальні підприємства купуватимуть газ для опалення за такою ж ціною. Так само платитимуть за нього й ті громадяни, які відмовилися від централізованого опалення й встановили індивідуальні котли. Отже, вони опиняться у виграші, бо фактично платитимуть удвічі менше, аніж ті, хто послуговується централізованою системою опалення. Хоча, насправді, за словами пана Рогозіна, такі користувачі витрачають вчетверо менше, але вони змушені будуть компенсувати певні «технологічні ризики», які створюють індивідуальні котли. Якщо їх встановлено чимало, зростає небезпека аварій на тепломагістралях.
Додаткові кошти, які надійдуть після зростання тарифів, планують направити не лише на оплату газу, а й на зарплатню енергетикам. Адже торік вона підвищилася на 26-28 відсотків тепер у середньому становить 1250 гривень.
Що ж до вартості електроенергії, то тут вводяться диференційовані тарифи – так звана блочна система. Для громадян, які споживають менш ніж 125 кВт-год. щомісяця, зростання цін не передбачено. А от ті, хто витрачають занадто багато електричної енергії, відчують збільшення тарифів. У три етапи їх піднімуть не більш як на 30 відсотків. Таким чином, нова система оплати стимулюватиме українців заощаджувати світло.
Оптова ж вартість на електрику зросте на 14 відсотків, що значно менше, аніж у 2005 та 2006 роках (тоді подорожчання становило 19,04 та 32,9 відсотка відповідно). 
У подальшому впродовж року планується поступовий перехід на ринкову систему формування тарифів. Тоді вони щомісяця зростатимуть не більш як на 2 відсотки середньої ціни.