Директор без роботи чи ринок без даху

Без Подолу, як співають, Київ неможливий. А Поділ – без Житнього ринку. У самому ж комунальному підприємстві «Житній ринок» на початку грудня змінилося начальство. Як часто буває в таких випадках, виник конфлікт.

На вчорашній прес-конференції Віктор Москаленко – чи то колишній директор ринку (згідно з розпорядженням Київського міського голови від 4 грудня), чи ще повноправний керівник (як він це намагається довести в суді) – заявив, що його звільнено незаконно і безпідставно. Так само стверджують й колишній заступник директора Віталій Корзун, екс-головний бухгалтер Надія Головач, екс-інспектор з кадрів Вікторія Аніщенко, яких звільнив з роботи вже не мер міста, а призначений ним новий директор КП Ірина Кравцова.
Леонід Черновецький в своєму розпорядженні про звільнення Москаленка посилався на порушення у використанні майна та коштів територіальної громади Києва. А ось на якій підставі звільнено інших керівників ринку, за їх же словами, вони не знають самі. Бо, мовляв, не бачили навіть наказів про своє звільнення. Пані Кравцова нібито запропонувала п’ятьом працівникам написати заяви за власним бажанням. Вони цього не зробили, а наступного дня охорона не пустила їх на роботу. Хоча не важко було здогадатися, що, скажімо, фінансово відповідальних посадовців КП «Житній ринок» ніхто не нагородить грамотами після розпорядження мера. Адже в цьому документі сказано, що підприємство не перераховувало до бюджету міста орендної плати, відсутній достовірний бухгалтерський облік податків й інших обов’язкових зборів тощо. Втім Віктор Москаленко і Надія Головач переконані, що такі звинувачення безпідставні. Посилаються вони на висновки податкових перевірок, КРУ і навіть Подільської районної прокуратури. Хоч відповідних документів журналістам не було надано. Пан Москаленко каже, що прокуратура закрила кримінальну справу про ухилення від сплати податків, бо, мовляв, не виявила таких зловживань. А пані Головач аргументувала свою законослухняність тим, що податківці й ревізори КРУ навіть не оштрафували підприємство. За словами Надії Головач, балансова комісія КМДА в грудні теж визнала роботу підприємства задовільною.
Задовільно – це, як відомо ще зі школи, не добре і не відмінно. Може, у цьому й причина зміни керівних кадрів на підприємстві, що перебуває у власності міста. Тим більше, що пан Москаленко директорував тут аж 21 рік, а пані Головач працювала бухгалтером з 1976-го, зокрема головним – вже 27 років. На неефективності й збитковості багатьох комунальних підприємств Києва неодноразово наголошували посадовці міської влади. Звісно, головний ринок одного з центральних районів столиці, як кажуть, апріорі не може бути збитковим. Та чи настільки ж він прибутковий, як аналогічні комерційні підприємства? Утім й сам екс-директор дещо проговорився. За його словами, ринок має багато проблем, зокрема потребує ремонту опалювальна система, дах…
«За двадцять один рік, відколи я працюю директором, місто нічим нам не допомогло, жодної копійки не виділило», – стверджує Москаленко. Ну, якщо міський бюджет буде вже спонсорувати діяльність ринків, то хто ж тоді наповнюватиме, власне, саму головну скарбницю столиці? Віктор Москаленко каже, що нагального ремонту потребує дах ринку. Відповідні служби Міністерства з надзвичайних ситуацій, за його словами, дозволили його експлуатацію до жовтня. Тому восени, мовляв, можуть закрити ринок як аварійний.
Отож, якщо Київ без Подолу неможливий. То залишитися без Житнього ринку Поділ може. Догосподарювалися? Задовільно?