Віталій Журавський: «Нещасних дітей не повинно бути»

Та вони, на жаль, є. Розрахований на 100 дітей притулок для неповнолітніх, що на проспекті Маяковського, 28в, яким опікується  Служба у справах неповнолітніх Київської міської державної адміністрації, на Новий рік був переповненим.

Коли ми приїхали до притулку, його директорка Ірина Дуванська та начальник Служби у справах неповнолітніх КМДА Микола Кулеба допомагали малюкам та вихователям прикрашати ялинку. Вони розповіли, що діти від трьох до вісімнадцяти років потрапляють сюди – голодні, обдерті, нерідко хворі. Якщо їх з якихось причин не вдається одразу повернути батькам (їх нема вдома чи дітям там небезпечно), залишають тут на три  місяці. Притулок, де смачно годують і добре ставляться,  знаний серед малолітніх жебраків і «бомжів», і вони, коли вуличне життя стає нестерпним, приходять сюди добровільно.
Заступник голови Київської міськдержадміністрації Віталій Журавський до притулку навідується часто. Цього разу, як і годиться,  з подарунками – запрошеннями на президентську новорічну ялинку з гостинцями від Діда Мороза та м’якими іграшками. Порадував Віталій Станіславович і доброю новиною: «Торік для потреб дитячого притулку міська влада виділила  понад два мільйони гривень, 2007-го ця сума становитиме 3 мільйони 700 тисяч гривень. Ми створимо тут відділення соціально-психологічної реабілітації дітей вулиці. Звісно, недобре, що діти, серед яких дуже багато приїжджих, утікають від батьків, із рідних домівок, але всі вони для столичної влади  не байдужі. Нікого в біді не залишимо, бо нещасних дітей не повинно бути».

* * *

Заступник голови Київської міськдержадміністрації Віталій Журавський, начальник Головного управління столичної освіти Лілія Гриневич, заступники голови Подільської РДА Олександр Королюк і Валентина Міщенко та начальник РУОН Галина Троян завітали до сиротинця «Малятко» з подарунками – комп’ютерним комплексом для бібліотеки і цікавими книжками. Притулок, який очолює Лідія Литвиненко, став справжнім домом для 156 сиріт.
У «Малятку» мене завжди вражає домашній затишок. Стіни віталень, залів, холів і коридорів завішані вишиваними рушниками і картинами – мальованими і з аплікацій.
Помічників у «Малятка» ніколи не бракувало. Холдинг «Київміськбуд» добудовував і перебудовував усе необхідне – клуб, медичну частину. Обладнали медчастину й спортивні зали дорогим медичним і тренажерним обладнанням усім миром – і міська влада, і районна, і «Фармак», і «Київміськбуд». Навчають тут і театрального мистецтва, і танців, і співів, і художнього читання – роблять усе, аби позбавлені рідної домівки діти бачили світ яскравим, а не сіро-сирітським. Холдингова компанія «Київміськбуд» відкрила 38 вихованцям «Малятка» депозитні рахунки під гарні відсотки у банку «Аркада», тож випускники матимуть і власний капітал.
Гості з цікавістю роздивлялися затишні спальні, ошатну їдальню, сучасні, нещодавно відремонтовані санвузли, на що Подільська районна влада виділила понад 200 тисяч гривень. «Торік на фінансування «Малятка» витрачено 3 мільйони 200 тисяч гривень, на 2007 рік міська влада має намір збільшити цю цифру на 200-300 тисяч».