Вандалізм на Печерську

Черговий будівельний скандал набирає обертів на Печерську. Тут на вулиці Рибальській, 24/16 знесено пам’ятки архітектури, які постановою Верховної Ради від 4 березня 2004 року передано на баланс Історико-архітектурному пам’ятнику-музею «Київська фортеця».

Ми побували на Рибальській минулої суботи. Однак на територію потрапити при всьому бажанні не вдалося, оскільки її обнесено високим бетонним парканом із колючим дротом зверху. Охорона,  сторонніх не пропускає. Раз за разом розчинялися великі зелені ворота і з території виїздили самоскиди, завантажені цеглою, дошками, бетоном... На ділянці розміром приблизно 100 на 140 метрів – залишки того, що 1853 року було зведено як перший у російській імперії військовий телеграф. Мешканці «гостинки», що поряд, розповіли як усе відбувалося. 27 грудня на майданчик завезли техніку, а всі наступні дні вона хутко «розправлялася» із трьома будинками. Навіть у новорічну ніч працювали.

Про  роботи дізнався директор музею В’ячеслав Кулініч, який повідомив про нахабні дії пресу та інспекцію з охорони культурного спадку. Начальник цього закладу Юрій Чириков негайно прибув на місце, однак побачив лише руїни. Йому показали дозвіл №1829 від 26.12.2006 р. Печерської райдержадміністрації та місцевого жеку «Липкижитлосервіс» на знесення дерев’яних сараїв на Рибальській, 22. Жодної згадки про цегляні будинки в дозволі не було. За словами пана Чирикова, це земельна ділянка першої категорії, де заборонено будь-які будівельні роботи. За порушення законом передбачено штраф від 17 до 170 тисяч гривень, а в найтяжчих випадках навіть ув’язнення до 8 років.

Свого часу Київрада передала ділянку на вул. Рибальській, 24/16 приватній компанії для експлуатації комплексу, а пізніше змінила її призначення. Тепер тут мали звести офісно-житловий комплекс із приміщеннями громадського призначення і підземним паркінгом. Надто вже ласа ця ділянка на Печерську, щоб вона «гуляла». З боку бульвару Лесі Українки до неї впритул уже приступили новенькі багатоповерхівки з житлом екстра-класу. Що для порушників штраф, навіть у 170 тисяч, якщо це вартість кількох квадратних метрів площі у новобудові?

Але тут, мабуть, треба говорити про інше. Численні будівельні скандали у столиці свідчать: за діями забудовників належного контролю немає. Вони нічого не бояться, адже блиск «золотого тельця» для них важить набагато більше за закон. Навіть припис першого заступника голови КМДА Анатолія Голубченка, яким він заборонив вивозити рештки споруд, було проігноровано. Якщо так і далі триватиме, завтра хтось захоче знести і Софію Київську.