«Вовки» вже з вожаком

Київські баскетболісти, більше відомі в спортивному світі як «вовки» (аналогія з клубним талісманом), отримали нового наставника. БК «Київ» очолив словенський тренер Томо Махорич. Його дебют в українській суперлізі відбувся між Новорічними та Різдвяними святами.

Єврокубковий тріумфатор. Як і всі балканці, Махорич залюблений в  гуліверську гру змалку. Правда, «зіркою» так і не став, обмежившись скромними успіхами національного рівня. Зате його тренерська кар’єра заслуговує виняткового визнання, попри доволі молодий вік і відносно скромний фаховий стаж. 2005 року честолюбний словенець виграв з литовським клубом «Летувос Ритас» другий за престижністю континентальний трофей – Кубок УЛЕБ. На береги Дніпра він приїхав із Словенії, де  тренував останнім часом «Олімпію» з Любляни. Другого січня новий наставник провів перше заняття з киянами, а вже шостого – перший календарний матч у національній суперлізі.

Оглядини. Київське змагання з харківськими «політехніками» лідер чемпіонату виграв переконливо – майже з дворазовою перевагою в рахунку. Звісно, це нікого й не здивувало, бо в актуальній турнірній  таблиці команди розмістилися на протилежних полюсах. Однак увага до матчу виявилася підвищеною з іншої причини: симпатики баскетболу «шукали сліди» Махорича в організації гри БК «Київ». Поки що вдалося розгледіти хіба що значно серйозніше ставлення «вовків» до ігрової дисципліни. Вимогу нового наставника ретельно відпрацьовувати в обороні підтвердили й самі баскетболісти. «Ми нічого не вигадували, – зізнався Аненков, – лише захищалися надійніше, ніж зазвичай». Як наслідок, лідер гостей і найрезультативніший гравець цьогорічного сезону Арабаджи, який в першому колі здобував щоматчу в середньому по 26,9 очка, у Києві не «дострілявся» навіть до свого звичного рівня.

Чистка. Провал єврокампанії, а «вовки», як відомо, не здолали й групового бар’єру в клубному континентальному турнірі, минути безслідно не міг. Одразу після тренерської відставки Віктора Бережного чистка «вовчої зграї» набула якщо й не масового, то принаймні інтенсивного характеру. Клуб розлучився з Яйлом і Дятловським, а на початку року відмовився від послуг ще й  Лукаса. Темношкірий  американець, подейкують, не задовольняв керівників БК «Київ» і раніше, але вирішальним став прихід словенського тренера. Правда, Махорич стверджує, що Лукаса відрахували ще до його приходу. Однак  аналітики нагадують, що свого часу американець також виявився зайвим у «Летувос Ритас» за схожої ситуації. Новий наставник БК «Київ» поки що уникає категоричних висновків, але принаймні два його вислови можна сприймати як обіцянку насправді вагомих змін. «Команда нагально потребує кадрового підсилення», – заявив Махорич уже після перших тренувань. І додав: «Я зазвичай довіряю молоді, але не тільки і не стільки тому, що вона перспективна». Це своєрідний сигнал для Печерова, гра якого, попри очевидну перспективність самого баскетболіста, викликає більше нарікань, аніж похвали.