Слідчий із Києва – «Найкращий поліцейський світу-2006»

Визнання Борис Попов здобув за розкриття міжнародного злочинного угруповання, яке займалося махінаціями з фальшивими кредитними банківськими картками.

Почесне звання Попов отримав під час конференції Міжнародної асоціації фінансових розслідувань, яка нещодавно відбулася у Празі.
Новоспечений переможець говорить, що це не тільки його заслуга, а й усіх його колег, які працювали з ним у слідчій групі над справою «кардерів».
Саме українським слідчим вперше в світі вдалося вийти на слід комп’ютерних шахраїв, які займалися махінаціями з підробленими банківськими картками. Вітчизняні правоохоронці не тільки розкрили цю справу, а й заарештувати головних організаторів злочинного угруповання.
Розповідає Борис Попов: «У травні 2003 року на вулиці Фучика виявили цех із виготовлення підроблених платіжних карток. Через рік було розкрито другий такий цех. А потім – кілька кримінальних справ стосовно осіб, які користувалися підробленими платіжними картками. Частково самі виготовляли, частково отримували для використання. Розслідування довело, що всі ці люди входять до міжнародної злочинної організації».
У 2003-му ця організація вже налічувала більш ніж 700 активістів по всьому світу. Як виявилося пізніше, одним із лідерів злочинного угруповання став студент з Одеси.
За словами правоохоронців, хлопець почав свою незаконну діяльність ще в 99-му: тоді йому було 16.
Злочинці-хакери спочатку реалізовували підроблені картки в Україні. На знаменитому Радіоринку в Києві фальшиві кредитки з трьома тисячами на рахунку можна було купити за 300-500 доларів.
Але після кількох «проколів» продаж карток на батьківщині припинили. Одночасно почали працювати вже на міжнародному ринку.
Для виготовлення фальшивих розрахункових карток шахраям потрібно було небагато: спеціальний верстат, який штампував картки, та інформація про рахунок і власника справжньої кредитки.
Собівартість однієї підробки, за підрахунками експертів, становила не більше ніж п’ятдесят центів. Проте з неї можна було зняти від трьох до десяти тисяч доларів.
Скільки грошей вдалося заробити шахраям за час своєї діяльності, правоохоронці ще не визначили, але переконують – рахунок іде на мільйони доларів.
Незабаром над затриманими комп’ютерними шахраями має відбутися суд. Слідчі кажуть – судовий процес проти українських «кардерів» обіцяє бути гучним, адже він не має аналогів у світовій практиці, повідомляє Обком з посиланням на НТН.