Кінець тіньовикам-фінансистам

Управлінням СБУ в місті Києві разом зі столичною міліцією проведено спеціальну операцію, унаслідок якої припинено діяльність фінансової структури, що «перетворювала» безготівкові кошти в готівку,  допомагаючи таким чином замовникам зменшувати розміри обов’язкових платежів до державного бюджету.

Як повідомили в прес-центрі УСБУ в місті Києві, «чекісти» встановили, що так званий конвертаційний центр обслуговував суб’єктів ведення господарства в Київському регіоні. Використовуючи копії паспортів та ідентифікаційних кодів мешканців столиці, тіньовики-фінансисти створили мережу з понад двадцяти  фіктивних фірм. На їхні рахунки клієнти центру переводили безготівкові кошти як оплату за фіктивні рекламні послуги, маркетингові дослідження, ремонтні, будівельні роботи тощо. Нехитрі маніпуляції з фінансово-господарськими документами давали змогу зловмисникам отримувати в банках готівку, а також підробляти звітність, за рахунок чого й ухилялися від оподаткування.
Офіси фірм, задіяні в  сумнівних угодах, розташовувалися в Печерському, Подільському та Шевченківському районах. Під час обшуку правоохоронці виявили валюту на суму більш ніж 4 мільйони гривень, статутні документи, печатки 489 фіктивних підприємств, що їх активно використовували в конвертаційній схемі. Окрім того, вилучено 40 копій паспортів громадян України, підробні бланки фінансової звітності, а також  апаратуру зв’язку «банк–клієнт».
За рішенням  Голосіївського районного суду, в одному зі столичних комерційних банків на рахунку зловмисників заблоковано 1,8 мільйона гривень. Порушено кримінальну справу.