Академік у бантиках

Часто переконуємося, що наші діти розумніші за своїх ровесників із значно заможніших і технічно розвинутіших країн. І підтверджують це перемоги українських школярів на різних міжнародних учнівських олімпіадах, де наші розумники та розумниці посідають найпочесніші призові місця.

Перші кроки до наукових відкриттів вони роблять у своїй Малій Академії Наук (МАН), де президентом член-кореспондент НАН України, народний депутат України Станіслав Довгий. Ось і нещодавно 19 юних науковців із різних регіонів країни побували у Києві, де проходив Всеукраїнський конкурс-захист цільових розробок, замовлених всесвітньо відомою компанією мобільного зв’язку.
– Досі подібних конкурсів у нас не було, це – перший замовний, – каже директор МАН Оксен Лісовий. – У ньому міг взяти участь кожен бажаючий, адже він не обмежувався віковими рамками, його оголосили через ЗМІ та Інтернет. Приємно, що навіть діти із сільських шкіл зацікавилися нашою пропозицією проявити свої інтелектуальні, творчі здібності, глибше познайомитися із роботою однієї із провідних мобільних компаній.
учні доповідали, наче на захисті наукової дисертації. Вони з честю склали цей іспит і приємно здивували своїх учителів, а найбільше – фахівців фірми. Діти вкотре довели, що українці не ликом шиті, що в Україні росте гідна зміна академікам – майбутня еліта держави.
Ганна Дітковська із Криму свою мрію пов’язує із журналістикою, але дівчина торік також наважилася взяти участь у науковому змаганні. Нині вона вже студентка факультету журналістики Таврійського національного університету. «Я влаштувала сама собі екзамен, на якому продемонструвала свої творчі можливості, що дуже важливо для мене, як для журналістки. А ще поспілкувалася із дуже розумними, цікавими людьми. Більше знайомств, більше інформації – це для мене плюс. І заодно побувала у Києві, який мені дуже подобається».
Тішить те, що переможцями у такому престижному конкурсі стали діти із периферії. Дмитро Устюк, який виборов перше місце, – із Очакова Миколаївської області, Сергій Гомон (третє місце) – із Володимира-Волинського, а Марійка Рубаненко (друге місце) – із Харкова. Навчається дівчинка лиш у 7-му класі – такий собі академік з бантиками. Ці прізвища варто запам’ятати – цілком можливо, що через кільканадцять літ вони стануть академіками НАН України – науковою гордістю держави.