У 2007-й – із оптимізмом

Українці не надто оптимістично сприйняли рік, що минає. Принаймні в соціологічних дослідженнях домінують передусім негативні оцінки. Про це свідчать результати одразу двох опитувань: компанії «ФОМ-Україна» та Українського інституту соціальних досліджень (УІСД) спільно з центром «Соціальний моніторинг».

Згідно з першим дослідженням, більше половини українців вважають, що й економічна, і політична ситуація в нашій державі погіршилися. За це висловилися відповідно 57 та 55 відсотків респондентів. За даними опитування «ФОМ-Україна», 43,2% стверджують, що 2006 рік виявився гіршим за попередній. 56,2% зізналися, що їхні сподівання не збулися, а для 41% опитаних справдилися їхні побоювання. Вкрай негативно сприймається й бюджетна політика: 78% опитаних вважають, що державні кошти використовуються неефективно. Та й формування державного та місцевого бюджетів не задовольняє три чверті громадян.
Відобразилося незадоволення ситуацією й на рейтингах ключових політиків: усі вони (за даними УІСД) мають негативний баланс довіри й недовіри. Найкраща ситуація у Віктора Януковича: йому довіряють 44%, а не вірять 52% опитаних. Юлію Тимошенко підтримали 37%,  а не довіряють їй 59% респондентів. Для Віктора Ющенка ці цифри становлять відповідно 33 й 62 відсотка. Олександр Мороз має ще більший негативний баланс довіри – 40%.
А от експерти «ФОМ-Україна» зафіксували незначне зростання підтримки президента й лідерки БЮТ і таку ж невеличку втрату позицій Віктором Януковичем. За останній місяць рейтинг глави держави збільшився на 5%, а прем’єр, починаючи з серпня, втратив удвічі більше. На десять відсотків збільшилася й кількість прихильників Юлії Тимошенко.
Проте лідер Партії регіонів все ще залишається першим претендентом на пост президента, якщо вибори відбудуться найближчим часом: за нього проголосували б 32%, за даними УІСД та центру «Соціальний моніторинг», і 29,2%, за результатами опитування «ФОМ-Україна». Друге місце – як і раніше, у Юлії Тимошенко (19 та 17,3 відсотка відповідно), а третім залишається Віктор Ющенко (8 і 11,3).
Рівень електоральної підтримки партій та блоків не дуже відрізняється від рейтингів їхніх лідерів. У разі дострокових виборів до Верховної Ради новачків у парламенті не буде. Український інститут соціальних досліджень переможцями називає Партію регіонів (30%), БЮТ (17%), «Нашу Україну» (7%), КПУ (5%) та СПУ (4%). Соціалісти, за даними опитування, трохи поліпшили свої позиції, але альтернативне дослідження продемонструвало, що вони не здатні подолати прохідний бар’єр до Верховної Ради. Тому туди потрапляють лише регіонали (28,6%), бютівці (18,7%), нашоукраїнці (9,9%) та комуністи (4,9%).
Водночас соціологи відзначають, що українці не надто прагнуть дострокових виборів. 43,9 відсотка респондентів виступають проти переобрання парламенту. Бо це не  залагодить конфлікту між Віктором Ющенком і Віктором Януковичем. У продовженні такого протистояння переконані 71,5 відсотка опитаних.
Однак попри всі негаразди, українці з оптимізмом дивляться в майбутнє. Обидва опитування свідчать, що від третини до половини респондентів сподіваються на краще  майбутнє й успішніший 2007 рік.