Не скатертина-самобранка, а книжка-саморобка

Молодці  наші діти, що й казати! Власноруч виготовили  чудові книжечки і подали їх на конкурс «Моя мала батьківщина». Молодці й дорослі, організатори конкурсу: Український фонд соціальних гарантій військовослужбовців та ветеранів Збройних сил і Національна бібліотека України для дітей. Саме тут переможців вітали та нагороджували.

Перш за все переглянула виставлені книжки-саморобки на стелажах. Скільки вигадки, любові, старання, фантазії! І не лише в  тих, що відзначені  як найкращі. Між іншим, пригадала: в дитинстві я «випустила» кілька десятків подібних книжечок-саморобок та журналів. Але ніякого конкурсу на них тоді не існувало. А нині в усіх куточках України  представники Фонду та працівники обласних бібліотек для  дітей, Кримська республіканська, Київська та Севастопольська центральні міські бібліотеки для дітей створили всі умови для проведення першого туру конкурсу. Надійшло близько двох тисяч робіт. А до столичного оргкомітету  було передано 183 найкращі призові проекти: 75 – старшої вікової категорії, 66 – молодшої, 42 колективні  витвори. Загалом же в Україні участь у конкурсі взяли понад 1400 дітей з 26 областей.
Номінації – найрізноманітніші: «За оригінальність вирішення», «За кращу пораду владі», «Майбутній краєзнавець», «За мужність та наполегливу працю» тощо. Переможцями стали представники Чернігівщини, Кіровоградщини, Київщини, Хмельниччини, АР Крим, інших регіонів нашої країни. Важливо, що серед нагороджених – також  незрячі діти  та діти з особливими потребами. Всі одержали чудові подарунки, грамоти, оплески присутніх на святі.
Але є щонайменше два «але».
Дивним здалося те, що актова зала  найбільшої бібліотеки для дітей на 90 відсотків заповнена  дуже поважними дорослими. Звісно, їм теж хочеться свята, але...
По-друге, сама урочиста церемонія була заформалізована. Це тому, що свято готували дорослі. А коли вже ми навчимося заохочувати нашу молодь, аби вона виявляла ініціативу? Бо ж це – найголовніше: не бути байдужими, не сподіватися на чиюсь ласку.