Ти мене рятуєш, мій слухачу…

Олена Моргун за фортепіано сіла в три роки. «Її не можна було відтягти від інструмента – вереску й сліз мали б на всю оселю, – пригадує мама Тетяна Моргун, відома журналістка. – Тож запросили додому вчителя музики, який давав уроки дошкільняті».

Уже в дорослому віці творчі дороги пані Олени перетнулися з дорогами муз народного артиста України співака Леоніда Сандуленка. І виник  мистецький дует.
Перша пісня, яку заспівав Леонід Сандуленко на музику Олени Моргун (вірші Вадима Крищенка), – «Запаліте вогонь». Було це навесні 2002 року під час концерту в Палаці «Україна». Точніше, зустрічі-спілкування творців та учасників радіопрограми «Пісенний Олімп» із слухачами. Пісня потужна. Мелодія і слова урочисті, мов гімн.
Того вечора ведуча передачі «Пісенний Олімп» Олена Моргун презентувала слухачам і результат свого захоплення – власну музику. За плечима випускниці музично-педагогічного факультету Національного педуніверситету імені М.Драгоманова вже було десять років роботи на Національному радіо. Останні сім – у «Пісенному Олімпі», що популяризує найкращі тенденції сучасної української естради.
Постійні слухачі, а їх багато, знають: Олена Моргун добирає для ефіру все найкраще в сучасній пісенній творчості. Несе слухачам духовний нектар.
Пані Олена виливає душу, сидячи за фортепіано пізно ввечері, коли довкола – тиша, а на душі – мінор. Її композиторські кумири – Верді, Равель, Вагнер – то ж глибина.
Довго свою музику на люди не виносила. Та якось наважилася награти дещо із цих мелодій одному з героїв своєї радіопрограми Леоніду Сандуленку, знаному артистові, солістові ансамблю пісні й танцю внутрішніх військ МВС України.
Він слухав і просив грати ще… Раптом розчулено сказав: «Я цю пісню заспіваю. І цю візьму, й цю…» Нині в його репертуарі більше десяти творів, музику до яких написала Олена Моргун. На вірші Вадима Крищенка – «Спаси мене, пісне», Миколи Луківа – «Батьківська хата», Йосипа Фиштика «Земними росами», «Без кохання щастя не буває»…
Наснага для обох – і романси на вірші Сандуленкового товариша-бізнесмена (але й тонкого лірика!) Григорія Стаценка.
А якою пристрасною мелодією озвучила вона вірш Василя Іваницького «Нагадай мені дорогу». Пісня ж для Леоніда Сандуленка, співака жагучої циганської крові.
Пісні на музику Олени Моргун підхопили й інші популярні співаки – народні артисти України Віктор Шпортько, Фемій Мустафаєв, заслужені артисти Василь Волощук, Павло Мрежук. Однак, найбільш знаний – дует Моргун-Сандуленко.
Одна з останніх пісень мистецького тандему – «Сповідь». На вірші мами, Тетяни Моргун.  Коли я вперше почула її по радіо, то зрозуміла, що Сандуленко співає серцем… Про те, що сам переживав не раз, без чого не буває творчого життя, творчих мук.