З’явилась американка, яка хоче виступати за Україну

Національний чемпіонат фігуристів подією в світі спорту не став. У всякому разі, глядацького ажіотажу в столичному палаці не простежувалося. Більше того – навіть випадкових відвідувачів лякали холод і майже суцільна порожнеча трибун.

Некомплект. І все-таки чемпіонат відбувся!.. Шкода, та саме такими були підсумкові коментарі фахівців, організаторів і керівництва національної федерації, очолюваної відомою політичною та бізнесовою діячкою Людмилою Супрун. Схоже, головне для них – вижити в цьому насправді складному для спорту високих досягнень сьогоденні. А те, що колись особливо популярний і улюблений вид олімпійської зимової програми став «закритим клубом для вибраних», – питання хай і болюче, однак другорядне. Либонь, саме з цієї причини нікого не здивував навіть унікальний для змагань такого рангу випадок: дванадцять комплектів медалей розіграли тільки двадцять учасників. До того ж у турнірі спортивних пар узагалі не зібрався кворум бажаючих зійти на п’єдестал пошани!
Зміна поколінь. Недавніх українських героїв симпатики фігурного катання на льоду не побачили. Олена Ляшенко та Галина Маняченко, з чиїми іменами були пов’язані всі більш-менш відчутні здобутки в одиночному розряді, активну кар’єру завершили. На зміну прийшли мало відомі спортсменки, або взагалі дебютантки. Іншими словами – дівчатка підліткового віку. Про нинішні можливості наших фігуристок можна судити з такого факту: чемпіонка країни, киянка Елеонора Винниченко, захищати честь України на міжнародних турнірах офіційного рангу поки що не може, бо їй – лише тринадцять років! А віце-чемпіонка Наталя Фінкель з Дніпропетровська, хоча й досвідченіша, проте менш майстровита: вона програла Винниченко в підсумку ледь не двадцять балів. Схожа ситуація в інших видах програми. Втім, лідери в інших дисциплінах уже мають навіть досвід міжнародних змагань. Але бронзових призерів останньої за часом Олімпіади в Турині – дуету танцівників у складі Олени Грушиної та Руслана Гончарова  – в Києві також не було. Радше всього, в аматорських турнірах міжнародного рівня вони виступати більше не будуть.
Американський сюрприз. І все-таки несподіванка приємного відтінку на чемпіонаті країни була. Мова про змагання танцівників, а конкретно – про новий дует у складі дебютантки Наталі Бос і досвідченого Олега Войка. Залишившись без партнерші, Войко мав намір розпрощатися з кар’єрою фігуриста. Але натомість – опинився в епіцентрі дивовижного експерименту. Його новою напарницею стала… чужоземка! Американка Наталі Бос, яка раніше без особливих успіхів виступала в одиночному розряді, виявила бажання змінити громадянство і пробитися на світовий форум фігуристів під українським прапором. У Києві щойно створений дует зійшов на третю сходинку п’єдесталу пошани. Що з цього складеться, не беруться судити навіть фахівці. Хоча Бос налаштована оптимістично і серйозно: вона вже стала студенткою одного з українських вищих навчальних закладів...