Допливти до Мельбурна – і зійти на п’єдестал

Цьогорічний чемпіонат України з плавання мав статус відбіркового до чемпіонату світу. Саме з цієї причини ажіотаж навколо турніру перевищив усі сподівання. Чи не вперше за багато років центральні засоби масової інформації, зокрема й телевізія, анонсували його докладно і з кадровими нюансами.

Експерименти. Однак відбору, як такого, в Харкові не проводили. Ні, переважна більшість вітчизняних «зірок», як і планувалося, вийшли на старт. Але – в експериментальних запливах. Наприклад, Олег Лісогор, беззаперечний лідер у спринті брасом, плив незвичні для себе дистанції батерфляєм і вільним стилем. А в «профільній» дисципліні – лише двохсотметрівку, яку здолав третім. Інший чемпіон – Андрій Сердинов – спробував сили на спринтерській дистанції вільним стилем. Не вельми вдало – до фінішу він дістався лише восьмим, однак ні сам спортсмен, ні тренери розчарування не виявили. «Робочий момент», – коротко прокоментував результати фахових експериментів Іван Сивак, наставник українських плавців. Як з’ясувалося, тон грудневому чемпіонату задали свідомо: зі складом спортивного десанту в березневий австралійський Мельбурн визначилися заздалегідь майже зі стовідсотковою впевненістю.
Залишковий принцип. Саме так: п’ятнадцятьох основних членів української команди відібрали за підсумками континентального чемпіонату в укорочених басейнах. До списку потрапили не лише герої тих стартів – Лісогор і Ганна Хлистунова, наприклад, а й визнані правофлангові на кшталт Яни Клочкової та Сердинова. Великі  надії тренери та керівництво федерації покладають і на молоду Катерину Зубкову. Вона кваліфікувалася на світовий чемпіонат у плаванні на спині (стометрівка), продемонструвавши насправді багатообіцяючі результати. А в Харкові, як підтвердив Іван Сивак, основним завданням був естафетний відбір. Якраз тому наші «зірки» вправлялися в умінні бути універсалами. «Естафетні квартети «кролів» ми формуємо за традиційним залишковим принципом, але в яскравій «упаковці», – пожартував наставник.
Персоналії. Яна Клочкова, пропустивши Євро на «короткій воді» зі стратегічних міркувань, не виступила й на чемпіонаті країни в Харкові. Причину її відсутності «Вечірка» повідомила вчора. Банальне харчове отруєння, хочеться вірити, не вибило неодноразову олімпійську чемпіонку з графіка підготовки до Мельбурна-2007. Хоча, зрозуміло, надолужити згаяне таки доведеться. Тим часом гідної заміни нашій «золотій рибці» немає. Бо юна чемпіонка на 800-метрівці комплексом, 15-річна Марина Руденок із Донецької області, відстала від національного рекорду Клочкової майже на хвилину. Клочкова ретельно готується до світового форуму плавців і лише за його підсумками вирішить, ставити перед собою чергову олімпійську мету чи ні. Поїдуть до Мельбурна й Сергій Адвена та Сергій Бреус, які спеціалізуються в батерфляї. Хоча підстави для хвилювання в них уже намітилися. Бо в Харкові, де брали до уваги і час, і позицію кандидатів, обидва зовсім несподівано програли стометровий заплив Артемові Проню. Двадцятирічний харків’янин, поступаючись лідерам олімпійського виду за потенціалом, обійшов їх завдяки винятковій насназі. Стачить цього, щоб переконати наставників «жовто-блакитних» у своїй спроможності штурмувати й міжнародні вершини, сказати поки що важко. Але Пронь опинився «на олівці» – і це також результат національного відбору. Втім, не менш приємні види на світовий обшир мають і вчорашні юніорки: Ганна Хлистунова та Катерина Зубкова, котрим лише вісімнадцять, а також старша від них на рік Ганна Дзеркаль розцінюються як цілком імовірні претендентки на медалі світової проби.