Передноворічна гроза – до похолодання

Грудень продовжує дивувати. Недільного вечора, мешканці Нивок, Сирця, Виноградаря та Куренівки побачали спалахи блискавки та почули грім. Вітер, який і до цього був поривчастий, посилився і з ще більшою силою затарабанив у вікна краплями дощу. А потім хмара вилилася дощем і небо просвітліло.

Годині об одинадцятій вечора про недавню грозу і зливу нагадували хіба що чималі калюжі, бо з-поміж нечисленних легких хмарок уже яскраво сяяли зірки, та й вітер майже стих.
У Гідрометцентрі України, куди ми зателефонували, аби дізнатися про причини й наслідки передноворічної грози, здивувалися, бо метеостанції не зафіксували цього явища.  Та це й не дивно, бо за небом столиці спостерігає їх всього дві – на Бугриновій горі та в селищі Жуляни.

Як пояснила завідуюча сектором відділу метеопрогнозів Людмила Гомоненко, грози взимку дуже рідкісне явище і бувають тільки при плюсових температурах повітря. Хоча, трапляється, що зимову грозу супроводжує снігопад. Пригадати, коли у Києві раніше взимку спостерігалося таке незвичне явище, у Гідрометцентрі не змогли. Зате повідомили, що найближчими днями очікують погіршення погодних умов. 26-27 грудня у більшості областей характер погоди зміниться: температура повітря знизиться вдень до мінус 1-8, вночі до мінус 5-10 градусів, а на сході та в Карпатах до 15 градусів морозу. Похолодання супроводжуватиметься посиленням вітру до 15-22 метрів за секунду, снігом та заметілями. У Гідрометцентрі очікують, що у східній частині України нарешті утвориться сніговий покрив. А от про те, чи збережеться морозна погода у Новорічну ніч, синоптики поки що передбачити не беруться. Кажуть, що зможуть про це сказати з упевненістю не раніше п’ятниці, 29 грудня. Але, певне, таки зима прийде справжня, не дарма ж у зоопарку нарешті ведмеді з ведмежатами заспокоїлися і влаштувалися спати.