Свято для знедолених

Не те що цікаво – незабутньо розпочалися в Києві новорічно-різдвяні дитячі свята. До Національного палацу культури «Україна», де засяяла перша ялинка, задовго до початку вистави сходилися малюки: діти-сироти з вихователями й опікунами, з малозабезпечених родин – із батьками, старшими братами і сестрами.

Очільник цього мистецького закладу Микола Мозговий благодійно надав величезну, майже на 4  тисячі глядачів, залу Київському дитячому фонду, котрий опікується сиротами, напівсиротами, дітьми з особливими потребами. Головний режисер палацу «Україна» Віолетта Мозгова не лише створила чудову новорічну казку для дітвори, а ще й неабияк хвилювалася, чи сподобається.
Власне, казка розпочалася задовго до початку вистави. У вестибюлях на двох поверхах дітей розважали веселі клоуни, гуллівери на ходулях, біля кількох ялинок Дід Мороз і Снігуронька влаштовували вікторини з призами, танцювали із найменшенькими під веселу музику.
У новорічній виставі про подорож у часі було все – танок секундочок перед приходом Нового року, перенесення двох юних ведучих то в минуле, то в майбутнє, то в жарку пустелю, через яку поважно крокували верблюди з вершниками й походжали страуси, то в люті холоди. Із найнебезпечніших пригод їх рятували мужні лицарі, котрі з’являлися на сцені під захоплений вереск малечі, пролітаючи просто над її головами, і гарцювали на конях. Виставу супроводжувала приємна, навіть комфортна музика, що сподобалася і малим, і дорослим. Як і всі казки, ця теж закінчилася щасливо – втомлені враженнями діти одержали подарунки від юних самаритян із Німеччини й розійшлися по домівках.
Директор Київського дитячого фонду Ніна Семенюк висловила вдячність міській владі за надані 100 тисяч гривень із програми «Турбота» на оренду приміщень та дитячі подарунки на вистави у ляльковому театрі, Національному театрі опери і балету, Молодому театрі, Театрі юного глядача та Національному цирку України. До палацу «Україна» запросили дітей із притулку, що на вулиці Маяковського, 3-го, 20-го та 23-го столичних сиротинців, дітей із особливими потребами – учнів школи «Надія»...
Столиця вабить дітей розвагами, тому Ніна Миколаївна надала квитки до «України» на прохання Міжнародного конгресу інвалідів дітям із особливими потребами з інших регіонів і вихованцям Ставищенського сиротинця, що в Київській області. Вони переночували у давніх друзів із 20-го сиротинця, а вранці наступного дня їх частували й розважали у   столичному Мак-Дональдзі.
Ніна Миколаївна давно опікується пацієнтами дитячих онкологічних відділень Інституту онкології та столичної лікарні. Хоч і нелегко було організувати для 30 діток із мамами автобус і міліцейський супровід, та малюки з Інституту зосталися задоволені. На наступних виставах побувають пацієнти міської онкологічної лікарні та дитячого відділення Інституту урології. Нехай свято допоможе їм швидше одужати!