Діалог із генієм продовжено

Оновлена експозиція нарешті відкрилася у Національному музеї Тараса Шевченка. Ця подія справді довгождана і знаменна, оскільки цю культурно-просвітницьку установу було закрито на ремонтно-реставраційні роботи якраз у ювілейний рік генія, 2004-го.

Із того часу музейні працівники перебували  в конфліктному полі (наша газета писала про зазіхання на музейну споруду в центрі Києва). Колективу судилося  протягом двох років пройти дуже тяжкі випробування. Зрештою вдалося створити оновлену експозицію. Правда не обійшлося і без особистого втручання президента.
У 17 залах – твори з колекцій Національного музею, що найповніше розкривають спадщину поета і художника. Музейна збірка – 81 тисяча експонатів, 31 тисяча пам’яток. Вражає виваженість і делікатність у подачі унікальних матеріалів, передусім автографів та візуальних творів Тараса Шевченка. Одухотворений простір не  перенасичений науковим монографізмом. Образно-символічний ряд вибудовано так, аби відвідувач  перебував у  постійному діалозі з Поетом, що вивищує нас, нині сущих.
Акцент експозиції – на оригіналах: малярських творах, прижиттєвих виданнях, особистих речах Шевченка та його сучасників. А сучасна подача матеріалів – освітлення, ручний текстиль, ілюстративні банери, обладнання – творять перегук епох,  діалог часів.
«Дух», «аура» оновленої експозиції – утвердження вселюдськості, гуманності та українськості. Вкотре ловиш себе на тому, що жоден народ на світі не мав генія зі схожою долею. З низин – до вершин. А нам – припадати до джерел. Недарма досі, в незалежній Україні, слово, дух і чин Тараса Григоровича не дають спокою силам темряви. Але його світлоносна постать –  з духовним мечем. 
Наталя Клименко, Генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка, Ігор Ліховий, керівник служби з питань збереження національного культурного надбання Секретаріату Президента України, представники Міністерства культури і туризму, творчої інтелігенції, громадськості наголошували на тому, що геній навіки поставив на сторожі своє слово, аби ми не канули в «чорну дірку» безпам’ятства. Освячений Дім Поета – в Шевченковому трикутнику столиці: по сусідству з університетом імені Тараса Шевченка, пам’ятником  генію посеред парку його імені.