«Кому Вниз» прагне висот

Група «Кому Вниз» пройшла другий тур конкурсу на здобуття найвищої нагороди в Україні у галузi культури – Національної премії імені Тараса Шевченка. Гурт висунуто на здобуття премії Комітетом підприємців Львівщини та громадським об’єднанням «Вірменська тридцять п’ять».

У музичному конкурсі до ІІІ заключного туру допущено шість номінантів. Стосовно кандидатури «Кому Вниз» усі дев’ятнадцять учасників Комітету з Національної премії, серед яких письменниця Марія Матіос, кінорежисер Олег Бійма, актор і режисер Анатолій Хостікоєв та інші визнані діячі культури, були у своєму рішенні одностайними.
З нагоди висунення «Кому Вниз» на здобуття Національної премії імені Тараса Шевченка у Львові відбувся концерт групи «Ретроспектива». Виступ минув за вщент заповненої Львівської опери, хоча ціна квитків сягала півтори тисячі гривень! Низку знакових пісень – «Птаха на ймення Nachtigall», «Суботів» (на вірші Тараса Шевченка), «Ворони» (на вірші Олександра Олеся) – публіка слухала стоячи. Прихильники подарували Андрієві Середі та Сергієві Степаненку сваргу, вкарбовану в бунчук, над яким розкинув крила орел – втілення високого духу.
Свою музичну місію лідер «Кому Вниз» Андрій Середа окреслює так: «Підтримувати праворадикальні національні рухи, мужніх людей, котрі вміють тримати зброю в руках і готові до кінця боротися за свою ідею. Ми взаємопов’язані, ми допомагаємо один одному. І ця взаємодія тримає вже довгий час. Є велика жага бачити впевнених молодих людей, які знають, куди йдуть, на якій землі знаходяться і чого для неї хочуть. Це бажання тримає нас на сцені, тримає нас як команду».