Проти «беспредела» – «Народна самооборона»

Куди тільки не сватали Юрія Луценка. Екс-міністра внутрішніх справ бачили головою СБУ, одним із чільників опозиції, його пророчили на лідера Народного союзу «Наша Україна» та партії «Вперед, Україно!». Нарешті в День міліції колишній головний міліціонер таки відкрив карти: він піде своєю дорогою.

Екс-урядовець зауважив, що тривалий час не ділився своїми планами, бо хотів трохи подумати, оцінити ситуацію. Роздуми тривали двадцять днів. І ось вердикт від Юрія Луценка: у центральній виконавчій владі відбувся остаточний реванш кучмістів, антикризовики скинули маски, перетворивши коаліцію на «біржу міжкланових торгів». Мета більшості, за словами  пана Луценка, – реставрація влади зразка 1999-2000 років. Проти народу ведеться «економічна війна». Утвердилася узурпація влади парламентом, тепер встановлено колективну диктатуру.
«Вакуум розуму всмоктує у владу позавчорашнє сміття» – так колишній міністр охарактеризував нещодавні призначення деяких посадовців. Натомість із міліції прагнуть вигнати три сотні однодумців колишнього її очільника. Призначення нових керівників у МВС без узгодження з президентом межує з державним переворотом. Імідж України на міжнародній арені псує скандал навколо звільнення Бориса Тарасюка. 
Але «біло-блакитні» не врахували одного: українці змінилися.
– Не можна звернути й повернути назад у стійло український народ, бо він не той, яким був ще в жовтні 2004 року, – наголосив «польовий командир» Майдану. – Біда нинішнього Кабінету Міністрів у тому, що він з усіх боків оточений Україною, яка стала зовсім іншою після Помаранчевої революції.
Як і 2004 року, народ не може сподіватися на допомогу з боку влади, а тому потрібно сподіватися на свої сили. Боротися із «беспределом» і буде новий проект Юрія Луценка – Громадянський рух «Народна самооборона».
– Я не очолю ані «Нашу Україну», ані «Вперед, Україно!», ані «Назад, Україно!» і будь-які інші політичні проекти протягом ще достатньо тривалого часу, поки на ноги не стане Громадянський рух «Народна самооборона», – запевнив екс-урядовець.
Це об’єднання не є партією, воно мусить консолідувати прихильників різних політичних сил, які відстоюють свободу, демократичні цінності, справедливість. Для членства в цій організації не потрібно виходити з іншої партії. Рух навіть вийде за рамки «помаранчевих» сил. Але БЮТ, «Наша Україна» та інші послідовники ідей Майдану – все ж таки найбажаніші партнери. Конкретних прізвищ своїх однодумців пан Луценко не назвав, однак зауважив, що серед них – всі ті, з ким він святкував у кафе другу річницю Помаранчевої революції (натяк на В’ячеслава Кириленка, Тараса Стецьківа, Миколу Катеринчука, Миколу Томенка та Володимира Філенка?).
Розраховує він і на підтримку з боку Віктора Ющенка. У свою  чергу новий рух планує також допомогти главі держави. Не виключено, що навесні, як обіцяв Юрій Луценко на з’їзді НСНУ, відбудуться акції протесту – марш на Київ. І народний президент повинен буде реалізувати народну вимогу розпустити Верховну Раду, яка не відображає реальні політичні симпатії українців. У разі дострокових виборів екс-міністр наполягатиме на об’єднанні всіх демократичних сил, парламентських і позапарламентських.
Проте пан Луценко не планує новий Майдан – він може виникнути спонтанно. І не має наміру балотуватися в президенти. Мовляв, стільки сил і здоров’я покладено заради обрання Віктора Ющенка, що не варто цього робити.
Почати активну діяльність руху Юрій Луценко планує після різдвяних свят. Десь у 20-х числах січня відбудуться збори в кожній області. А поки колишній голова МВС поздоровив усіх українців із завершенням «року зради» й побажав, щоб у новому році міліція не ставала на заваді журналістам. Своєму ж наступнику – Василю Цушку – він приготував подарунок до Дня міліції – французький фільм «Набережна Офевр, 42», який показує, як повинен поводитися справжній правоохоронець.