Пара кісток не ломить

Слово «сауна» з’явилося у нашому лексиконі у 70-х роках минулого століття. Що воно таке, знали навіть на моєму хуторі, бо у селищі місцевого цукрозаводу начальство облаштувало для себе фінську баню. І щосуботи туди з’їжджалося районне компартійне керівництво, директори підприємств, голови колгоспів – парилися і жирок зганяли, оздоровлювалися.

Справді, у сауні можна схуднути, але така втрата ваги триває недовго. Вона спричинена великим потовиділенням – за один похід до парилки організм виділяє від 0,5 до 1,5 літра поту. Але цю втрату треба конче відновити, що дуже важливо для нормального функціонування внутрішніх органів, передусім нирок. Тому в сауні треба пити якомога більше рідини – мінеральну воду, чай, соки без цукру і в жодному разі алкогольні напої. Сауна і алкоголь – поняття несумісні. Адже навантаження на серце збільшиться навіть від якихось ста грамів горілки у кілька разів. Це саме стосується і сексу.
«Дайте мені жар, і я зможу вилікувати будь-яку хворобу» – писав Гіппократ. Висока температура, а у сауні вона сягає 80-90оС максимум – 100оС, створює штучний жар, «лихоманку», і змушує людський організм загалом та кожен орган зокрема працювати активніше. Чоловік начебто прийшов попаритися та відпочити, розслабитися, а його внутрішні органи працюють, ніби він біжить чи косить траву. Зате пара стимулює білковий обмін, сприяє кращому засвоєнню білків, жирів, вуглеводів, мікроелементів. Обмін речовин підвищується на 30 відсотків. Ось чому сауна є дуже ефективним методом профілактики артриту, радикуліту, вона незамінна при хронічному нежитю, бронхіті, катарі горла і носа. В організмі «згоряє» холестерин, що спричиняє атеросклероз – хворобу віку.
Парова процедура приваблює і жінок, які воліють мати красиву, еластичну шкіру. Попаритися можна у критичні дні, у період менопаузи і навіть вагітним, хоча у разі токсикозу, ускладнень треба проконсультуватися з лікарем. У фінів та естонців колись у сауні навіть народжували дітей. Тому малята з чотирьох років ходять до сауни нарівні з дорослими. А у Чехії відвідання сауни передбачено оздоровчою програмою дитячих садків, інтернатів, шкіл подовженого дня. За даними досліджень, проведених медиками, діти, котрі раз на тиждень бувають у сауні, застуджуються на 80 відсотків рідше, ніж не привчені до парилки.
Ми намагаємося не відставати від моди, і тепер сауни – не рідкість у наших містах, а у столиці – й поготів: вивіски їхні мало не на кожному кроці. Різновиди таких послуг – на всі смаки: можна піти у звичайну із сухою парою та басейном, або ж у аромосауну, чи лікувальну інфрачервону. Розцінки у них мало відрізняються: година задоволення – в межах 80-100 гривень, хоча в окремих за таку послугу треба розщедритися на 250. Зате, яку насолоду відчуєш, недарма у народі кажуть: «Щасливий, наче з бані».