«Вам цього не збагнути!..»

«Стривайте! У вас що, ванни вдома немає?» Петербуржець Іполит, а точніше, творці відомого телефільму, мабуть, чи не в  одному-єдиному місці сфальшивили, покривили душею. Ну, нехай до мозку кісток городянин, інтелігент, прагматик… Але щоб не розуміти того факту, що люди ходять до лазні не  тільки і не стільки митися!..

А втім, покладімо руку на серце. До появи на телеекрані радянського шедевра чи такою вже поширеною була в нас, зокрема і в Києві, традиція отак під Новий рік, із друзями?.. Аби не розводити багато філософії, скажу: в Україні до лазні й усього, із нею пов’язаного, народ ставиться дещо спокійніше, ніж, скажімо, в Росії чи Фінляндії. Але важко заперечувати, що одне з найкращих творінь Ельдара Рязанова все ж і в нас підігріло інтерес до такого виду    культурного відпочинку.
Тому березовими віничками як ходовим товаром не здивуєш нікого і в Києві. Дбайливо заготовленими, за всіма правилами висушеними. Є підстави вважати, що під Новий рік попит на них зростає. Чи так це? І ще. Припустимо, пройнялися ми романтикою «банної стійки» і вирішили очиститись благодатним здоровим духом сауни. Де це зробити?
Так звана банно-пральна комунальна система у Києві змінилася за останнє десятиліття кардинально. Потужні комбінати, кожен з яких об’єднував близько 20 лазень і пралень, стали вже надбанням історії. Оздоровчий комплекс АТ «Солом’янка» – по суті все, що від них залишилося. Аби вижити в економічному плані, «Солом’янка» облаштувалася кількома сучасними євросаунами, парильним відділенням, джакузі тощо і, за словами її працівника Л.М.Гончаренко, як може, конкурує із численними у столиці приватними саунами. «Торік у нас працювала знімальна група з кіностудії імені О.Довженка – мабуть, свою «Іронію долі…» створюють. А щоп’ятниці – не тільки під Новий рік! – сюди приходить відомий артист Ігор Крикунов із своїми друзями-колегами із циганського театру «Романс». Може їх приваблює те, що цим стінам 70 років? Он саун по Києву неміряно, а щось ці люди знаходять у старій добрій лазні…».
Ясна річ, циганські артисти їдуть до Солом’янки не тільки помитися. Як, утім, і журналістів «ВК» до лазень і саун потягнуло не через те, що ванн у їхніх помешканнях немає.