Фільми й життя інших

Німецький фільм «Життя інших» (на знімку кадр із фільму) визнано найкращим європейським фільмом цього року. Вручення премій Європейської кіноакадемії уперше відбувалося в Східній Європі, а саме в Польщі.

Цей рік став щедрим на нагороди передусім для німецького кіно. І виконавець однієї з головних ролей у фільмі «Життя інших» Ульріх Мюе став найкращим європейським актором. Премією відзначено також сценарій стрічки, автор якого є водночас і режисером «Життя інших» Флоріан Генкель фон Доннерсмарк.
У цій стрічці йдеться про часи НДР, про спецслужбу «Штазі», про підслуховування, шантаж і зраду. Ульріх Мюе грає офіцера «Штазі» Віслера, який стежить упродовж місяців за відомим актором.  Стрічка, до речі, відтворила деякі моменти з життя самого актора, який почав свій творчий шлях ще в НДР. За ним також стежили спецслужби. Саме тому Ульріх Мюе погодився зіграти роль у фільмі.
Загалом, окрім німецького фільму «Життя інших», європризером цього року стала також іспан-ська стрічка «Volver», яка отримала приз глядацьких симпатій. Її режисер Педро Альмодовар відзначений як кращий європейський режисер року, а виконавиця головної ролі, відома за багатьма голлівудськими стрічками Пенелопа Круз, визнана кращою актрисою.
Спеціальну премію за значний творчий доробок Європейська кіноакадемія вручила у Варшаві всесвітньо відомому режисерові Роману Поланському. Митець, виходець із Польщі, дуже зворушливо відгукнувся про цю відзнаку. Європа змінюється, і йому здаєть-ся, що і він є частиною цих змін, сказав Поланський і пригадав, що іще дитиною грав у одному краківському театрі в радянській п’єсі. Приїхав із нею на гастролі до Варшави й навіть отримав відзнаку за ту постановку. Минули роки, і якось мені зателефонував сам Анджей Вайда й запросив зіграти роль в його стрічці «Покоління».