Якщо видалили жовчний міхур

Жовчний міхур в організмі виконує надзвичайно важливі функції: сконцентровує жовч, підтримує її постійний тиск у жовчних протоках і «просуває» в кишечник. Однак у разі калькульозного холециститу (утворення жовчних каменів) функції жовчного міхура зазвичай порушуються, а іноді й взагалі втрачаються – тоді цей орган «випадає» з процесу травлення.

– А якщо жовчний міхур довелося видалити, то як тоді харчуватися, якої дієти дотримуватися? – З таким запитанням звертаюся до Анатолія Тімена, завідувача хірургічного відділення лікарні для вчених. 
– Після видалення жовчного міхура жовч надходить у дванадцятипалу кишку безпосередньо з печінки через печінкову і загальну жовчну протоки. Вона менш концентрована й може виконувати роль травного соку тільки щодо малих порцій їжі. Якщо людина не дотримується відповідного режиму харчування, відбувається застій жовчі в печінці. Тому головним правилом харчування хворих з видаленим жовчним міхуром є вимога їсти потроху, але часто (6-7 разів на день).
У перші три-чотири місяці після хірургічного втручання організм поступово пристосовується до нових умов травлення. У цей період хворому призначають дієту. Усі страви слід готувати відвареними чи на пару, бажано вживати їх перетертими. У цей період добовий раціон має містити приблизно 100 г білка, 50-60 г жирів, 250-280 г вуглеводів, 8 г кухонної солі, кількість вільної рідини – до 1,5 літра. Основне меню має складатися з перетертих овочевих супів (з моркви, цвітної капусти, помідорів), каш (вівсяної, рисової, манної), вермішелі на овочевому відварі. Рекомендовані м’ясні й рибні страви з нежирних сортів м’яса – яловичини чи курки, риби – тріски, судака, щуки у вигляді суфле, парових котлет, биточків, фаршированих білковим омлетом м’ясних рулетів. Дозволяється білок одного яйця на день або білковий паровий омлет.
Овочі (гарбуз, кабачки, цвітна капуста, морква, картопля) вживати відвареними чи печеними. Можна готувати перетерті пудинги з моркви, моркви із сиром. Фрукти і ягоди мають бути тільки дозрілими і тільки солодкими; яблука – печені; виноград – без шкірки. Корисний відвар із плодів шипшини. Можна пити неміцний чай, неміцну сурогатну каву з молоком. А от будь-який жир слід на цей час вилучити з меню, так само, як і соління, копчення, маринади, спиртні напої.
Через два місяці можна переходити на більш повноцінне харчування. Відтак калорійність добового раціону можна збільшити: 80-100 г жирів, 400 г вуглеводів. Кількість вільної рідини – до двох літрів.
Можна вживати хліб житній підсушений або черствий; дозволяється їсти вимочену солону рибу (оселедці); овочеві, круп’яні супи (але без гороху, грибів, квасолі, бобів, щавлю, шпинату і без засмажки). Можна готувати бефстроганов, відварні нежирне м’ясо, рибу (допускається запікання після відварювання).
– Як бути, коли хворий після видалення жовчного міхура, незважаючи на суворе дотримання всіх рекомендацій щодо дієти, відчуває погіршення стану?
– Таке явище свідчить про порушення відтоку жовчі із загальної жовчної протоки у дванадцятипалу кишку і, зрештою, про застій жовчі. У таких випадках призначають жирову дієту, яка сприяє нормалізації жовчовиділення, поліпшує рухову функцію кишечнику, підвищує бактерицидні властивості жовчі. Ця дієта є фізіологічно повноцінною за вмістом білків, однак містить збільшену кількість жиру. А от прості вуглеводи і насамперед цукор у раціоні таких хворих варто обмежити. Склад добового раціону за такої дієти: білки – 100-110г, жири – 120г (співвідношення тваринних і рослинних жирів 1:1), кількість вільної рідини – 1,5 літра.
М’ясні страви – з яловичини, курки, індички, кролика – запікати. Вживати яйця і страви з них, але не більш як один раз на день. Із закусок можна вживати вимочений оселедець, нежирну шинку, лікарську ковбасу, паштет із м’яса домашнього приготування, негострі сорти сиру. Для заправлення страв – вершкове масло, маслинова, кукурудзяна, соняшникова олія. Треті страви готують несолодкими або з додаванням ксиліту. Жирову дієту призначають зазвичай на 2-3 тижні. У разі поліпшення стану хворого й усунення ознак застою жовчі можна знову переходити на звичайну дієту.
– А як довго взагалі дотримуватися дієти після видалення жовчного міхура?
– Відповідь однозначна – не поспішайте. Якщо протягом півтора-двох років після операції людина почуває себе добре, можна поступово переходити до звичного раціону. Але впродовж двох років після видалення жовчного міхура варто забути про холодні й смажені страви, морозиво, гриби, здобне тісто й крем, часник, цибулю, маринади і копчення й обов’язково вживати їжу 5-6 разів на день. І ще одна обов’язкова вимога – останній раз вживати їжу за 3 години до сну.
– Як відомо,  розріджує жовч і запобігає її застою мінеральна вода. Яку саме, коли й скільки її пити?
– Це має порадити лікар, який добре знає ваш стан та супутні патології. Зазвичай призначають по півсклянки теплої мінеральної води за 30-40 хв. до їди, але не більше трьох разів на день. Налийте воду в емальований кухоль і поставте її на 3-5 хв. у каструлю з окропом. Пити воду слід повільно, маленькими ковтками.
Мінеральну воду зазвичай п’ють курсами. Після щоденного вживання води впродовж місяця рекомендується зробити перерву на 2-3 місяці, а потім знову повторити курс лікування. Промивання жовчних шляхів мінеральною водою можна робити щотижня практично все життя.
Призначають жовчогінні засоби, що стимулюють жовчовидільну функцію печінки, – відвар шипшини, відвар ягід барбарису, фруктові й овочеві, особливо томатний, соки, компоти із сухих яблук, чорносливу, кураги, жовчогінний чай і настої. В аптеці продаються набори лікувальних жовчогінних трав.