«Піґулки» для бадьорого настрою

Похмурої зимової пори багатьох із нас зборює  такий неприємний  стан, як «сплячка». Ледь стемніє, як очі злипаються, а зранку ж підвестися з ліжка на роботу здається просто непосильним випробуванням. Ми щосили мобілізуємося, закликаємо на допомогу всю свою волю, змушуємо організм виконувати покладені на нього обов’язки, і він робить це, але на межі останніх сил. Вони можуть настільки вичерпатися, що ми станемо заручниками  так званої «модної хвороби» – синдрому хронічної втоми.

Сумна перспектива. Щоб убезпечити себе від таких неприємностей і запобігти виснаженню організму, можна вдатися до деяких ефективних заходів. Яких? Про це ми попросили розповісти лікаря Валентина Щербину, відомого прихильника нетрадиційних методів оздоровлення організму.
– Для того, щоб зимової пори почуватися  впевнено і бадьоро, добре скористатися деякими продуктами бджільництва. Особливо  корисне маточне молочко, – розповідає Валентин Григорович. – Воно містить багато вітамінів ( В1, В2, В6, В12,С, Н, РР, фолієву кислоту), а також мінеральні солі, мікроелементи  (залізо, марганець, цинк, кобальт, необхідні для нормального кровотворення), статеві гормони. За своєю поживністю маточне молочко значно переважає коров’яче: воно містить у п’ять разів більше білків, у  чотири-шість вуглеводів,   у два-три – жирів. Є в ньому і всі незамінні амінокислоти.  Цей продукт може добре зберігатися впродовж трьох місяців за температури близькій до нуля градусів, не втрачаючи своїх властивостей. Нині жоден медик немає сумніву щодо корисності маточного молочка. На організм воно діє загальнозміцнювально, поліпшує апетит, додає життєвої енергії, підвищує тонус, збадьорує.
Маточне молочко  нормалізує артеріальний тиск, сприятливо діє на кровотворення, нормалізує роботу серця, підвищує активність  залоз внутрішньої секреції,  зокрема і статевих. Поступово знижується рівень холестерину в крові, поліпшуються обмін речовин, пам’ять, зір.
Свіже маточне молочко призначають по 10 – 100 мл під язик або всередину натще, за 30 хв. або за годину  до їди. Із суміші 20 мг маточного молочка, 1-2 крапель меду, 0,5 г глюкози роблять піґулки і 2-3 рази на день кладуть під язик. Вживають також і апілак – готовий вітчизняний препарат із маточного молочка у порошках чи таблетках.
Якщо вранці ви ніяк не можете прокинутися, зробіть  собі легкий, збадьорювальний точковий масаж – по кілька разів натисніть вказівним пальцем на такі точки: на один палець вище від середньої точки між бровами (ділянка «третього ока»), канавка під носом, кілька секунд помасажуйте центральну частину підборіддя, мочки обох вух та кінчики всіх пальців.
Випийте склянку відстояної води, а ліпше – талої. Це простий і напрочуд ефективний спосіб наповнитися енергією, поліпшити самопочуття.
Через 20 хв. після вживання води приготуйте склянку свіжовичавленого соку – морквяного, апельсинового, яблучного, гарбузового або суміші цих соків. Вони містять вітаміни бадьорості – А, С і Е.
Бажано приготувати на сніданок  вівсяну кашу, приправивши її бананом, яблуком, горіхами – усі перелічені продукти є справжнім джерелом енергії та «піґулками» гарного настрою.
Що частіше, то ліпше вживати морепродукти: морську капусту, рибу тощо – вони містять такі необхідні для підтримання організму і поповнення сил мікроелементи, як магній, селен, цинк.
Риб’ячий жир – ще один «антидепресивний» засіб, який сприяє відновленню психічних і фізичних сил. Тому восени потрібно прийняти його місячним курсом: дорослим – по 1 ст. л. на добу (випити за один раз), дітям – по 1 ч. л. Хто не виносить запаху й смаку цього продукту, його можна приймати в капсулах (продається в аптеках).
Якщо ви до всіх перелічених засобів додасте ще два – щоденний контрастний душ (почергово обливатиметеся гарячою і холодною водою) та 10-20 хв. фізичних вправ, то дуже швидко перетворитеся з кволої і стомленої людини на життєлюбну й сповнену сил.