Тридцять два мільйонери

Стільки команд узяли участь в євролігових перегонах. Представляли вони шістнадцять держав. Найбільше повпредів – аж четверо – мала Англія. Україна делегувала до Ліги чемпіонів УЄФА два колективи.

Національний прибуток. Англія стала беззаперечним лідером і за кількістю зароблених грошей. На долю британського квартету припало 36,6 мільйона євро. Прибуток іспанців, які мали  на одну команду менше, становить 27,3 мільйона євро. Третім у валютному реєстрі прийшов на проміжний фініш італійський футбол. Апеннінське тріо розжилося на 26,1 мільйона євро. До чільної шістки футбольних держав-мільйонерів увійшли також Франція (24,2 мільйона євро), Німеччина (20,8) і Португалія (20,5). Україна з 10,9 мільйона євро посіла дев’яте місце – одразу після Росії та Греції. Наш сукупний прибуток утворили гроші, зароблені «Шахтарем» і «Динамо».
Клубна скарбниця. «Шахтар» заробив на міжнародній арені 5,9 мільйона євро. «Динамо» – рівно п’ять. За цими показниками вони фінішували в другій частині клубного реєстру. «Динамо» – взагалі передостаннім: гірший результат – 4,4 мільйона євро – належить лише  болгарському «Левськи», який не здобув у групових перегонах жодного турнірного пункту. Формула фінансового успіху була такою. За вихід у груповий раунд кожний з тридцяти двох колективів отримав по два мільйони. Ще по 2,4 мільйона дісталися командам за виступи в груповому турнірі (шість матчів по чотириста тисяч євро). Надалі рахували так звані бонусні: перемога – 600 тисяч євро, нічия – вдвічі менше. Найуспішнішим учасником євролігових перегонів є французький «Ліон»: 6,6 мільйона євро за участь плюс 3 мільйони за турнірні очки – і 9,6 мільйона євро в сумі. До чільного квінтету пробилися також німецький «Байєрн», іспанська «Валенсія», англійські «Ліверпуль» і «Челсі» – по 9,3 мільйона. Російський ЦСКА, заробивши, як і грецький АЄК, 6,2 мільйона, розділив 18 місце.
Перспективи. Шкода, проте в українських клубів їх немає взагалі. Бо «Шахтар», як і «Динамо», уже розпрощався з євролігою. Натомість ті, хто продовжить чемпіонську кампанію, можуть поповнити свою скарбницю насправді вагомо. По 2,2 мільйона уже гарантували собі команди, що виступлять в одній восьмій фіналу. Наступне просування турнірною сіткою оплачуватиметься ще вищими бонусними. Кожний чвертьфіналіст отримає два з половиною мільйони євро, напівфіналіст – три, невдаха фіналу – чотири, а євроліговий тріумфатор – сім! Отже, новий володар Кубка європейських чемпіонів стане багатшим на 23-24,5 мільйона євро. Гра й справді варта зусиль.