Державна «пустушка»

Чимало дифірамбів уже  проспівала влада сама собі з приводу виплат родині одноразової допомоги при народженні дитини. Але в суспільстві досі сперечаються:  одні переконані, що 8,5 тисячі гривень на немовля – це занадто і що на цьому дехто спекулює, інші стверджують, що за нинішньої економічної ситуації в Україні така сума – мізер. Нещодавно народний депутат Сергій Терьохін, опонуючи тим, хто обома руками голосував за бюджет на наступний рік як за соціально спрямований, зауважив, що вчорашні 8,5 тисячі, зважаючи на рівень інфляції, сьогодні дорівнюють 7,2 тисячі гривень.

Винагороди за материнство, як зізнаються самі мами, це не тільки велика радість, а й подекуди великий клопіт. Задля виплат треба зібрати купу довідок, ще й оббити пороги відповідних установ.

З пелюшок – і в повзунки

Кілька місяців тому вдруге стала мамою співробітниця «Вечірки» Алла Клочок. Оскільки вона йшла у декретну відпустку із редакції, то обіцяну соціальну винагороду виплачують їй у нашій бухгалтерії. Її вона отримала лише частково (3,5 тисячі грн.) через місяць після пологів, решту виплачуватимуть помісячно по 400 грн.
– На що ж вистачило трьох з половиною тисяч? – запитую щасливу маму.
– На памперси! – усміхається. – Річ у тім, що візочок (2 тисячі грн.), ліжечко (1 тисяча грн.), дитячий матрацик (500 грн.) і постіль (150 грн.) ми купували за власні заощадження. Сюди треба додати також ванночку (300 грн.), одяг (сорочечки, кофтинки, повзунки, пелюшки) – і маєте ще кілька сотень.
Ростислав росте, і вже перші його одяганочки тіснуваті, та й холодна пора настала. Хлопчикові потрібен новий гардероб: теплі повзунки, костюмчики, комбінезон, шапка.
– Комбінезон подарували наші куми, – каже Алла, – а то довелося б потратити гривень 300 – 400. Моя сестра – на заробітках в Італії, і надсилає нам звідти красиві дитячі речі. Адже звичайний фланелевий комбінезон – понад сотню гривень.
Мама «економить» на дитячому харчуванні – годує синочка груддю.  Нині банка дитячої молочної суміші коштує 40 гривень, і її вистачає принаймні на тиждень. А що далі, то треба купувати більше – каші, соки, пюре. Нагрівачі, стерилізатори баночок, термосумки – це ще кілька сотень. Звичайна «пустушка» – 7-10 гривень.

На спринтерській дистанції

А ось Надія Яценко зі Сквири, яка народила донечку ще 1 вересня, всього лиш кілька днів тому «вибігала» державну допомогу.
– Залишала дитя на бабусю на кілька годин, поки вистоювала у чергах, – розповідає. – Чотири кілометри до соцзабезу та чотири назад долала, як спортсмен, адже годую дитину груддю. А у чергах ніхто не зважає на те, що у мене грудне маля.
Річ у тім, що пані Надія безробітна і стояла на обліку у центрі зайнятості, тому їй складніше оформляти документи на отримання матеріальної допомоги. Як непрацюючій, їй виплатили за декретну відпустку всього 511 гривень.
Каже, що, одержавши державну допомогу, буде віддавати борги.