Бійка в мерії

У двох опозиціонерів  – струс мозку

Такого не бачила навіть звична до політично-фізичних протистоянь Верховна Рада. Після двох бійок у сесійній залі Київради, двоє депутатів з міської фракції БЮТ потрапили до Жовтневої лікарні зі струсом мозку.

Хлопці зі значками

Ще зранку позавчора на вулиці Богдана Хмельницького стояло зо два десятки міліцейських автобусів. Щільними рядами правоохоронці обступили усі підходи до мерії, охороняючи її від багатьох тисяч киян, які протестували проти підвищення житлово-комунальних тарифів.
Натомість на четвертому поверсі мерії, де – сесійна зала Київради, міліції (принаймні, при погонах) не було помічено. На жаль… Роль правоохоронців виконували тут кільканадцять молодих чоловіків атлетичної зовнішності. Зі значками депутатів районних рад. Було помітно, як ці люди злагоджено виконували якусь дивну місію: насторожувалися, мобілізувалися при кожному заворушенні у залі, дотримувалися чиїхось команд по телефону, перешіптувалися, мовляв, депутатські трибуну і президію варто «заґратувати», аби до неї не мала доступ опозиція. Одним словом, навіть з боку було видно, що ці молодики – не сторонні спостерігачі.

Доводилося також сумніватися, що, крім значків, вони мають ще й мандати депутатів будь-якої ради. Найприскіпливіше на екрані трансляції сесії слідкували за тими депутатами, хто проявляв активність, скажімо так, не в робочому кріслі.
Упродовж дня біля президії виникало кілька «силових конфліктів». Блокування трибуни й крісел міського голови Леоніда Черновецького і секретаря Київради Олеся Довгого, виривання мікрофонів і завивання шумових спецпристроїв тривало майже постійно, що, природно, розсіювало увагу присутніх. Час від часу виникали бійки то за мікрофон, то за трибуну, то проти голосування, то за нього.
Перша «жертва» – Бригинець
Багато хто вперше спохватився, коли із зали вивели депутата Олександра Бригинця з закривавленою спиною і руками. Коли йому надали медичну допомогу, депутат ще й намагався вдавати, що нічого не трапилося: «Травма, заподіяна одному депутатові, – ніщо, порівняно зі шкодою, яку заподіюють несправедливими тарифами усім киянам. Я розумію, що в одних політична позиція – слово, правда, а в інших – кулак, сила. Це нова українська реалія».
Депутати, які вийшли із зали після бійки, по-різному пояснювали інцидент. Залежно, схоже, від приналежності до депутатської більшості чи опозиційної меншості.
– Я був присутній при цьому. Ніхто нікого не бив. Усі просто втримували кільце. Люди заважали міському голові вести сесію. Не знаю, коли і де відбулося це тілесне ушкодження, можливо, за межами сесійної зали, – висловив свою версію представник депутатської групи «Громадський захисник» Сергій Рудик.
Лідер же фракції «Наша Україна» Дмитро Андрієвський мав іншу думку: «Силу застосовують не лише до міських депутатів, а й до депутатів Верховної Ради, які мають певний статус, недоторканність. Якась охорона – офіційна чи неофіційна – це вже хай з’ясовує прокуратура, до якої ми обов’язково звернемося. Чому вони там з’явилися, чому так брутально поводяться з депутатами?» І справді, із зали виходили народні депутати України й скаржилися  журналістам на невідомих осіб зі значками депутатів райрад. Потерпів, зокрема, Анатолій Семинога, він, хоч і встиг, за його словами, відхилитися, але таки відчув на собі силу кулака одного з дужих хлопців.

Друга – Наумко

Та все це виявилося лише квіточками, як кажуть. За годину-дві у залі знову зчинилася бійка. На екрані прямої трансляції було видно, що цього разу «бойовий» азарт охопив значно більшу кількість депутатів. На підлогу перед президією впав чоловік у білій сорочці. З цієї миті екрани для журналістів було вимкнено. А двері до депутатської зали хтось наказав зачинити. Біля них посилили охорону з «депутатів зі значками». Із дверей, що по ліву руку, вибіг збентежений секретар Київради Олесь Довгий у супроводі трьох молодих чоловіків. Як спершу здалося журналістам, він тікав від бійки. Однак пан Довгий одразу ж кинувся до дверей, що справа, звідти ж вибіг, втікаючи, ще один молодик. Саме останній, за свідченням депутатів-опонентів і вдарив представника БЮТ Віктора Наумка, який впав і знепритомнів. Молодик у супроводі «колег» зник в коридорах чи кабінетах мерії.
Його намагався наздогнати нашоукраїнець Зорян Шкіряк. Втративши слід хулігана в «лабіринтах» мерії, пан Шкіряк, відхекуючись, поінформував: «Люди із значками депутатів, які насправді ними не є і не мають права входити на цю територію, спровокували бійку з народними депутатами України і депутатами Київради. Точніше, їх просто залучили до бійки, безперешкодно запустивши всупереч багатьом законам до зали, почепили на них депутатські значки. Відбулася брутальна провокація, жахлива вакханалія».
Тим часом лікарі повели до карети швидкої допомоги чергового побитого депутата Київради. У нього, як повідомила лідерка фракції БЮТ у міськраді Тетяна Меліхова, струс мозку, стан погіршувався, а тому довелося терміново госпіталізувати до Жовтневої лікарні.
Віталій Ярема, депутат Київради від «Нашої України» і начальник столичної міліції заявив, що за заявою потерпілого розпочалися оперативні слідчі дії, здійснюється  встановлення причетних до побиття депутата осіб. За кілька хвилин у коридорі з’явилася група старших офіцерів міліції. Цікаво, що вони, на відміну від групи невідомих молодиків, не потрапили до фойє четвертого поверху, а опитували свідків у коридорі біля ліфта.
За словами парламентарія Анатолія Семиноги, депутата Віктора Наумка «вдарили по голові хлопці, які зайшли до зали». Щоб «цю ганьбу з побоями не показувати», на думку Семиноги, і було дано вказівку припинити трансляцію.

Може, здали нерви

Хлопці зі «значками» на той час кудись зникли. Не залишилося жодного. Їхні прізвища, виявляється, були у списку запрошених на сесію. За словами депутата-нашоукраїнця Олександра Чернікова, їх запросив секретар Київради Олесь Довгий.
– Я не знаю тих людей, що ходили зі значками. Але депутати райрад мають повне право приходити до приміщення міськдержадміністрації і міськради, а до сесійної зали можуть потрапити за запрошенням будь-якої фракції. Особисто я їх не запрошував, – каже лідер Громадського активу Києва Олександр Пабат.
– А бити депутатів хтось має право? – запитуємо.
– Я не підтримую силові методи з будь-якого боку. Але спровокувати бійку в такій напруженій ситуації може хто завгодно. Я був у сесійній залі, але не помітив цієї потасовки, тим більше якихось ознак того, що її хтось спланував навмисно. Можливо, у когось просто не витримали нерви. Але, за великим рахунком, ініціаторами бійок були так звані опозиціонери. Вони кидалися до головуючого, виривали мікрофони, розставили своїх людей, включали шумові пристрої тощо. Сценарій був, але лише стосовно того, як заблокувати, зірвати роботу сесії. Ми не могли працювати жодної години нормально.

«Депутати» втекли на «Тойоті»

Про інцидент, за словами лідера фракції «Наша Україна» в Київраді Дмитра Андрієвського, було поінформовано президента. Ющенко, за словами депутата, мав серйозну розмову з міським головою. Володимир Бондаренко з фракції Блоку Кличка помітив, що ця «група бойовиків», крім спецзв’язку, була ще й озброєна.
Згодом пан Андрієвський висловив припущення, що люди «зі значками» – співробітники охоронного спецпідрозділу «Титан». За його словами, у одного з них Віталій Ярема вилучив відповідне посвідчення. Згодом Ярема, як розповів Андрієвський, віддав документ одному із заступників міністра МВС, який прибув у Київраду після інциденту. Але Андрієвського найбільше здивувало те, що у замміністра документ забрав сам Черновецький». Невідомі, як каже Андрієвський, після побиття депутата Наумка вибігли у двір мерії, сіли у джип «Тойота» і втекли.
Зі свого боку більшість міськради звернулися до міністра внутрішніх справ Василя Цушка з проханням провести розслідування позавчорашніх подій у Київраді.
Невідомо, чи повірить міністерському слідству опозиція, але ось лікарям муніципальної Жовтневої лікарні бютівці не довіряють вже зараз. Вони хочуть забрати звідти потерпілого колегу у приватну клініку, адже нібито пану Наумку, попри погіршення його здоров’я, «під тиском» чиновників від медицини змінено діагноз струсу мозку на легший.
P.S. Учора, як повідомила прес-служба партії, «Наша Україна» має намір подати позов до суду за фактами побиття та погроз фізичною розправою на їхню адресу.