Останній листок футбольного календаря

Сьогодні і завтра відбудуться повторні чвертьфінальні матчі національного кубкового турніру. Завершальний акорд української футбольної програми 2006 року, а саме таку вагу мають ці поєдинки,  прозвучить в мажорі або навпаки принаймні для чотирьох задіяних у «кришталевих» перегонах елітних колективів.

Без питань. Чому не для восьми, пояснити легко. «Шахтар» і «Таврія», вигравши гостьові зустрічі в нижчих за рангом «Севастополя» та «Сталі» відповідно, визначилися зі своєю кубковою долею принаймні на 99 відсотків. Аби перервати їхній шлях до напівфіналу, суперникам потрібно подбати про диво. Та це футбол, а не казкова містерія. Хоча, приміром, Сергій Пучков, наставник друголігового севастопольського клубу, марить серією післяматчевих пенальті  в Донецьку. Блефує? Радше всього. Або просто прагне налаштувати підопічних на гідні гостини в обійсті чемпіона, не допускаючи й натяку на паніку в своїх лавах.
Інтрига. Вона тримається в двох двобоях за безпосередньої участі вищолігових клубів. І в обох випадках перші зустрічі завершилися внічию. Правда, по-різному – з голами і без, і саме ця подробиця може стати вирішальним фактором  у повторному протистоянні суперників. Мова про подвійну ціну м’яча, що забитий на чужому полі. «Дніпро» вивіз із Києва гол у активі. А отже, його влаштує й «суха» нічия в рідних стінах. «Іллічівець», навпаки, зберіг ворота недоторканими в звичних домашніх умовах. А це означає, що в Харкові його задовольнить будь-яка результативна нічия. Втім, це лише передматчеві розклади – і не більше. Бодай тому, що існують й інші важливі фактори. Наприклад, синдром свого поля для «Дніпра», який воліє грати так званим другим номером і не вельми майстерний в позиційному наступі. Чи психологічна нестійкість «Іллічівця»  в гостях. Адже маріупольці цього сезону не програли календарних матчів лише в Алчевську та Луганську, записавши в них до свого активу тільки одну перемогу.
На часі. «Таврія», вигравши в Дніпродзержинську першу зустріч у чвертьфіналі, зрівнялася з «Карпатами» в історичному кубковому реєстрі за кількістю турнірних очок. А водночас  – довела свій  стрілецький баланс у другому за престижністю вітчизняному турнірі до 99  забитих м’ячів. Отже, повторний поєдинок у столиці Криму матиме для господарів потрійний ефект. Поки що він – очікуваний. Але реальний. Подвійну мотивацію матиме в Дніпропетровську й динамівець Шацьких. Нині в його кубковому активі – 18  забитих м’ячів. До національного рекорду, піднятого гірником Воробеєм аж на позначку «25», віце-капітанові столичного гранда ще далеко. Зате до клубного, який належить Реброву і становить 19 забитих м’ячів, – один крок.